MonPlaneta
Descobreixen per què l’àcid làctic debilita les defenses contra el càncer
  • CA

Un equip d’investigadors neerlandesos ha aconseguit treure l’entrellat d’un dels grans misteris del càncer: per què l’àcid làctic frena les defenses del cos que se suposa que els haurien de combatre. En un article publicat a la revista ‘Cell Reports’, científics de la Universitat Vrije de Brussel·les, l’Institut Flamenc de Biotecnologia i la Universitat d’Amsterdam expliquen què ho causa, obrint la porta a nous tractaments que potenciïn l’acció del sistema immunològic contra els tumors.

Els macròfags, un tipus de cèl·lula immunològica, fan servir l’àcid làctic com a font d’energia. Aquestes defenses del cos són molt nombroses allà on hi ha tumors, però el càncer les “enganya” perquè l’ajudin a fer-se més gran. Les cèl·lules tumorals segreguen àcid làctic, que manté vius els macròfags però els acaba convertint en una ajuda per a elles, ja que paralitzen altres cèl·lules del sistema immunològic que, si no fos per això, atacarien el tumor.

Dos limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH
Dos limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH

Així doncs, la presència d’àcid làctic als tumors dificulta l’èxit de la immunoteràpia, que intenta que les mateixes defenses del cos facin tot el possible per destruir les cèl·lules canceroses. Aquest tractament és molt prometedor i funciona molt bé en alguns casos, però molt pocs pacients hi responen favorablement, probablement a causa de l’efecte de l’àcid làctic en els macròfags.

El que caldria, doncs, és trobar una manera d’eliminar les cèl·lules que impedeixen l’acció del sistema immunològic, com ara els matcròfags, per augmentar l’efectivitat de la immunoteràpia, començant per reduir la formació d’àcid làctic als tumors, una caràcterística de molts tipus diferents de cèl·lules cancerígenes.

De fet, ja hi ha un possible mètode que es troba a la fase 1 d’assaigs clínics, i caldrà veure si redueix prou les concentracions d’aquest compost com perquè els macròfags deixin d’impedir l’acció del sistema immunològic. Si no funcionés, hi ha altres opcions, com fer servir productes químics per impedir que els macròfags s’alimentin de l’àcid làctic, però caldria trobar-ne que no fossin tòxics i que anessin directament al tumor. En qualsevol cas, saber per què passa tot plegat és un pas imprescindible per trobar-hi una solució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa