MonPlaneta
Descobreixen la causa de la metàstasi del càncer de pròstata
  • CA

Un equip d’investigadors austríacs ha descobert canvis específics en el càncer de pròstata que produeixen no només el seu creixement sinó, també, la seva metàstasi. Tot i que en el 80% de casos aquest càncer es manté localitzat, en un 20% es propaga pel cos, esdevenint pràcticament incurable. En un estudi publicat a la revista ‘Molecular Cancer’, els científic assenyalen a una proteïna concreta, enomenada KMT2C, com la responsable.

Laboratori. Imatge d'arxiu. | Joan Antoni Guerrero
| Joan Antoni Guerrero

Una diferència inexplicable

La investigació va observar aquesta proteïna per mirar d’explicar per què en alguns casos de càncer de pròstata es produeix metàstasi i en altres no. La proteïna KMT2C és un component genètic que, en resum, regula els processos centrals de les cèl·lules. Quan es produeix una mutació relacionada amb el càncer, sovint perd aquesta habilitat reguladora i es comença a expressar més el gen MYC, que fa que les cèl·lules es reprodueixin més ràpid, fent que els tumors creixin i es produeixi la metàstasi.

L’estudi, que dóna una visió nova a un problema fins ara poc conegut, és molt important. A més de permetre entendre per què un càncer de pròstata pot passar d’estar localitzat a propagar-se i esdevenir una malaltia incurable, el coneixement de les mutacions de la proteïna KMT2C també pot ajudar a accelerar tant la diagnosi com el tractament de la malaltia.

Metges operant | Europa Press
Aquest descobriment pot permetre diagnòstics i tractaments més ràpids | Europa Press

Gran potencial en la lluita contra el càncer

Gràcies a aquest descobriment, i tenint en compte que l’estat de la proteïna es pot avaluar amb anàlisis de sang, l’avenç potencialment agressiu d’aquests càncers es podrà veure amb molta més antel·lació. En aquests casos, a més, es podrien fer servir inhibidors del gen MYC per impedir l’augment de la reproducció cel·lular i, per tant, de la metàstasi.

Actualment, aquests fàrmacs estan sent provats i, segons quins siguin els resultats, es podrien començar a fer servir d’aquí a poc temps. Els nivells de la mutació del gen que codifica la proteïna KMT2C, a més, són una característica d’altres tipus de càncer, com ara el de pit, el de pulmons, el colorrectal o fins i tot el de pell, de manera que el seu potencial futur és molt gran.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa