MonPlaneta
Demostren que el primers minuts de son potencien enormement la creativitat
  • CA

Dues persones tan conegudes per la seva imaginació i creativitat com Thomas Alva Edison i Salvador Dalí tenien una cosa en comú: tots dos estaven convençuts que la capacitat d’inventar, crear i pensar d’una manera diferent es disparaven en un estadi intermig entre la vigília i el son. Ara, un estudi publicat a ‘Science Advances’ confirma aquesta teoria, en una prova que ha aconseguit que els participants resolguessin un problema matemàtic complex en aquest estat de “trànsit”.

Edison feia servir una bola d’acer i Dalí, una cullera. Tots dos aguantaven aquests objectes a la mà i així, quan s’adormien i els queien de la mà, el soroll que feien els tornava a desvetllar abans no caiguessin en un son massa profund. Fer-ho tindria una conseqüència evident més enllà de l’estona “perduda”: molt probablement oblidarien el que havien vist, pensat o imaginat durant tot el son. Aquesta primera fase, quan ens acabem d’adormir, té el nom d’hipnagògia o estadi hipnagògic, també conegut com a N1, i es caracteritza pels somnis vívids.

Thomas Edison fent una migdiada
Thomas Edison fent una migdiada

Per provar-ne les capacitats, Delphine Oudiette, de l’Institut Nacional de Salut i Recerca Mèdica de París, va dissenyar un experiment basat en les matemàtiques. Va presentar a 103 persones un problema matemàtic que semblava difícil però que, en realitat, tenia una drecera que duia directament a la resposta correcta. Després de vint minuts, un 16% dels participants l’havia resolt. A la resta, se’ls va dir que es relaxessin en una habitació fosca i que tanquessin els ulls.

Aquí és on es van provar les capacitats de l’hipnagògia: els qui no havien resolt el problema es van adormir amb una ampolla a la mà, per tal que caigués en adormir-se i es despertessin. A més, uns elèctrodes als seus caps controlaven si dormien o no. De les 87 persones que quedaven, 24 van passar com a mínim per una fase N1 de 30 segons, uns altres 14 es van adormir més profundament, i les altres 49 no van dormir gens.

Després d’això, els voluntaris van tornar al problema. Sorprenentment, el 83% dels qui havien passat només per la fase N1 van aconseguir resoldre el problema, contra un 31% dels qui no havien dormit i un 14% dels qui havien arribat a la fase següent del son. Així doncs, queda força provada la capacitat d’aquest estat entre la vigília i el son per pensar d’una manera diferent, obrir portes que ens poden dur tant a la creativitat com a la inventiva o, com en aquest cas, a resoldre problemes. Un estadi de consciència a explorar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa