MonPlaneta
Les dades confirmen que l’Òmicron és més contagiosa però també més lleu
  • CA

La nova onada de la Covid-19, causada per la variant Òmicron, està sent menys greu que les anteriors a nivell d’hospitalitzacions i defuncions. Això es deu, segons estudis preliminars publicats a Sud-àfrica i al Regne Unit de què s’ha fet ressó la BBC, a que aquesta variant és més contagiosa però molt menys greu que les anteriors.

Les dades recollides en aquests dos estudis indiquen que amb l’Òmicron, en comparació amb el SARS-CoV-2 original i amb les variants aparegudes fins ara, hi ha entre un 30% i un 70% menys de persones que necessiten atenció hospitalària. El problema, és clar, és que és molt més contagiosa i que el número d’infectats pot causar problemes de col·lapse del sistema sanitari igualment.

Dos professionals sanitaris a l'Hospital Clínic | ACN
Dos professionals sanitaris a l’Hospital Clínic | ACN

El primer dels dos estudis, dut a terme per la Universitat d’Edimburg (Escòcia) ha seguit el número de positius confirmats i quants d’ells acabaven a l’hospital. D’entre les persones estudiades, si l’agressivitat d’Òmicron hagués estat la mateixa que amb la variant Delta, 47 d’elles haurien estat ingressades a l’hospital. En canvi, només han estat 15.

Així doncs, de manera general, s’està observant una reducció d’uns dos terços en els contagiats que necessiten atenció hospitalària, una bona notícia que, no obstant això, no ens hauria de fer reduir les precaucions. El fet que l’Òmicron s’estigui escampant tan ràpid, de fet, podria contrarrestar qualsevol possible avantatge del fet que sigui una variant més lleu.

L’altre estudi, dut a terme a Sud-àfrica, on va aparèixer la variant, també ha obtingut resultats semblants. Segons aquest treball, l’Òmicron fa entre un 70 i un 80% menys probable que es necessiti atenció hospitalària, segons si es compara amb onades o amb variants anteriors.

Sanitaris amb un pacient a la UCI de l'Hospital de Manresa (Althaia) | ACN
Sanitaris amb un pacient a la UCI de l’Hospital de Manresa (Althaia) | ACN

La raó de tot això la podem trobar en estudis de la Universitat de Hong Kong (Xina) i Cambridge (Anglaterra). El primer ha determinat que la variant Òmicron era molt millor a l’hora d’infectar les vies respiratòries però que tenia molts més problemes per accedir als teixits profunds dels pulmons, on podria crear problemes greus. El segon, per la seva banda conclou que aquesta variant no té tanta capacitat per fusionar les cèl·lules dels pulmons, com passa en els casos més greus de Covid-19.

Amb totes aquestes dades, i les que s’aniran coneixent durant els propers dies i setmanes, s’espera que els governs de tot el món puguin prendre decisions informades, racionals i encertades davant l’ascens d’aquesta variant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa