MonPlaneta
Curar la Covid amb una sola píndola al dia podria ser una realitat d’aquí a pocs mesos
  • CA

Després de gairebé dos anys combatent la pandèmia de Covid-19 amb mascaretes, confinaments, restriccions i grans campanyes de vacunació, sembla que d’aquí ben poc hi podria haver encara una altra eina contra la propagació de la malaltia: tractaments orals que eliminin els símptomes i la capacitat de contagi dels qui s’hagin infectat amb el SARS-CoV-2. De fet, a dia d’avui com a mínim hi ha tres medicaments que estan donant resultats prometedors i que, ben aviat, podrien ser a les nostres farmàcies.

Els tractaments amb antivirals orals no només escurcen la durada dels símptomes sinó que en redueixen la transmissió, i són un tipus de medicina emprada amb altresmalalties com ara el VIH, l’hepatitis C o fins i tot la grip, amb el famós Tamiflu sent-ne l’exemple més conegut. Pel que fa a la lluita contra la Covid, l’antiviral més avançat és el molnupiravir, desenvolupat per Ridgeback Biotherapeutics i la farmacèutica Merck, però tant Pfizer, que ha comercialitzat una de les vacunes contra la Covid més populars, com Atea Pharmaceuticals i Roche també tenen candidats a ser els medicaments del futur contra la malaltia.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay

Aquests medicaments miren d’interrompre la capacitat del virus de replicar-se en cèl·lules humanes, fent baixar la càrrega viral, facilitant la tasca de les defenses i impedint que hi hagi una resposta immune massa forta, que és la principal responsable dels casos greus i de les morts per la malaltia. En el cas del molnupiravir, ja ha demostrat la seva eficàcia en ratolins i s’han fet alguns assaigs en humans, que també indiquen que aconsegueix reduir la càrrega viral. Durant les properes setmanes, Merck tindrà dades de la fase tres dels assaigs i, si són positius, podria demanar l’autorització d’emergència als Estats Units abans de finals d’any. Pel que fa a Pfizer, el seu medicament va iniciar les fases 2 i 3 dels assaigs el primer de setembre, i se n’esperen els resultats durant els propers mesos, cosa que també podria accelerar-ne l’aprovació i distribució.

Si s’aconseguissin comercialitzar aquests medicaments, voldria dir que un tractament d’una píndola diària durant entre 5 i 10 dies després de donar positiu per Covid-19 podria ser suficient per eliminar la malaltia, de manera que s’evitarien els casos greus i alhora s’evitarien contagis que poden permetre al virus continuar mutant i acabar, a la llarga, fent poc efectives tant les vacunes com el mateix medicament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa