MonPlaneta
La creadora de la vacuna Oxford: “la propera pandèmia pot ser pitjor”
  • CA

Una de les creadores de la vacuna d’AstraZeneca, la professora Sarah Gilbert, va demanar més fons per preparar-se per futures pandèmies i evitar que el que s’ha aconseguit fins ara es perdin. En un programa emès per la cadena britànica BBC, Gilbert va advertir que la propera pandèmia “podria ser pitjor”: “podria ser més contagiosa, o més letal, o totes dues coses alhora”.

La vacuna d’AstraZeneca, també coneguda com a “vacuna d’Oxford” per la universitat anglesa on va ser desenvolupada, va ser una de les primeres que va donar resultats prometedors als assaigs preclínics poc mesos després de l’aparició de la Covid-19 a la Xina. A dia d’avui, de fet, és una de les més emprades arreu del món. Sarah Gilbert, com a una de les responsables del seu desenvolupament, va rebre el títol de Dama per part de la reina d’Anglaterra aquest mateix any.

La seu d'AstraZeneca a Cambridge
La seu d’AstraZeneca a Cambridge

És per això que la professora va ser la triada per participar a la 44a Conferència Richard Dimbleby, que es fa cada any a la BBC i que rep el nom del primer corresponsal de guerra de la cadena. Aquestes ponències sempre donen a una personalitat important del món dels negocis, la ciència o la política un espai on divulgar els seus coneixements, i Gilbert va aprofitar per demanar més diners perquè la propera pandèmia no ens agafi desprotegits. “No és la darrera vegada que un virus amenaça les nostres vides”, va alertar.

A més, Gilbert també va advertir que les vacunes existents podrien ser menys efectives contra la variant Omicron i que cal estudiar-la més. De moment, va recordar, sabem que les mutacions a la seva proteïna espiga n’augmenten la transmissibilitat. A més, però, hi ha altres diferències que podrien fer que els anticossos de les vacunes no combatessin tan bé la infecció. Així doncs, de moment, va demanar “ser cauts” i “prendre mesures per alentir la propagació d’aquesta nova variant”.

Pixabay
Pixabay

També va aportar, però, una nota optimista: que es redueixi la protecció contra la infecció i els casos lleus de Covid-19 no vol dir necessàriament que també perdem protecció contra els casos més graus, especialment els mortals. En qualsevol cas, però, va insistir que, després de tot el que ha passat, “no podem permetre” que “encara no hi hagi fons per a la preparació per a pandèmies”. De fet, va destacar algunes coses bones, com el progrés en el desenvolupament de vacunes i medicines, que podria convertir-se en normal.

Fins i tot va dir que, després del que hem vist, no hi ha motius per pensar que no es pugui fer una vacuna universal contra la grip que l’elimini totalment i per sempre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa