MonPlaneta
La Covid-19 també pot afectar la fertilitat dels homes
  • CA

Els efectes de la Covid-19 en diverses parts de l’organisme de les persones ha estat estudiat intensament d’ençà de l’inici de la pandèmia, ara fa una mica més de dos anys. Uns investigadors de l’Índia, però, acaben d’assenyalar una possible seqüela que, fins ara, havia passat desapercebuda: una disminució de la fertilitat en els homes, fins i tot en casos d’infecció lleu pel SARS-CoV-2.

En un article a la revista ‘ACS Omega’, experts de l’Hospital Jaslok de Mumbai i de l’Institut Indi de Tecnologia, expliquen com han analitzat els nivells de proteïnes a l’esperma d’homes que havien patit la malaltia i han observat canvis que es podrien sumar als altres problemes, com ara de concentració o cardíacs, que s’han detectat en pacients de Covid.

Efectes a tot el cos

És ben sabut que, tot i que el SARS-CoV-2 és essencialment un virus de les vies respiratòries, tant el patogen com la resposta del nostre organisme també afecten altres teixits. És el cas dels òrgans reproductius dels homes, on s’ha detectat la presència del virus i on, a més, sembla que podria reduir la fertilitat.

Les anàlisis d’esperma han revelat canvis importants en el dels homes que havien patit Covid | Pxfuel

Menys espermatozous, més febles i amb forma estranya

Analitzant mostres d’esperma de 10 homes sans i 17 que s’havien recuperat feia poc de la Covid, es va veure que, tot i que mai no havien tingut cap problema d’infertilitat, tenien un recompte d’espermatozous més baix i que, a més, aquests tenien una mobilitat menor i n’hi havia molts amb formes anormals.

Per esbrinar-ne la causa directa, els investigadors van examinar les proteïnes de l’esperma, i es van adonar que hi havia nivells més alts de 27 d’elles i nivells més baixos d’unes altres 21, en comparació amb el grup de control. Moltes d’aquestes proteïnes, a més, estan relacionades amb la funció reproductiva.

Així doncs, sembla clar que la Covid-19 també afecta la fertilitat dels homes, ja sigui de manera directa o indirecta, i que aquesta seqüela es manté, si més no, durant els primers temps posteriors a la infecció. Tot i això, els mateixos investigadors afirmen que caldria dur a terme estudis més grans per confirmar els resultats i incloure, també, un grup de control que s’hagi recuperat de malalties semblants per comprovar si aquest efecte és específic de la Covid-19.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa