L’Hospital de Bellvitge ha provat amb èxit un medicament que permet tractar amb seguretat i eficàcia la pneumònia hipòxica associada a casos greus de la Covid-19. Segons explica el mateix hospital, l’administració de l’Icatibant, un fàrmac utilitzat per tractar l’angioedema hereditari –una inflamació semblant a la urticària, però que es presenta sota la pella–, com a complement del tractament habitual dona resultats molt positius “tant en la millora clínica dels pacients com en la mortalitat, la durada de l’hospitalització i els dies de requeriment d’oxigen“. Els resultats de l’assaig clínic fase 2, que serveix per comprovar l’eficàcia d’un tractament, s’han publicat a la prestigiosa revista Clinical Infectious Disease.
L’assaig clínic, liderat pel Servei d’Urgències de l’Hospital de Bellvitge, s’ha realitzat en un total de 73 pacients, la meitat dels quals van rebre el tractament amb Icatibant i la resta va formar part del grup de control. Es tracta de l’estudi “més gran dut a terme fins ara amb aquest fàrmac en pacients amb pneumònia per Covid-19”. Cap dels 37 pacients tractats amb l’Icatibant va morir, mentre que sis dels 36 pacients del grup de control no van poder superar la malaltia. Fonts de l’hospital asseguren que la divisió xinesa de Takeda, l’empresa que comercialitza el fàrmac, han mostrat interès a dur a terme un assaig clínic fase 3 “més ampli per confirmar els primers resultats”, que són molt prometedors.

El tractament contra la Covid-19 s’ha d’administrar en el moment correcte
Els doctors Pierre Malchair i Jordi Giol, autors principals de l’article, afirmen que els bons resultats obtinguts durant l’assaig es deuen a “l’elecció correcta” del moment d’administració del fàrmac, que s’ha administrat “en una fase prou avançada de la malaltia i alhora precoç perquè el pacient no hagi caigut encara en la cascada inflamatòria, molt més difícil de revertir”. Tots els pacients que han participat en l’estudi “requerien oxigen, però cap no va necessitar, el dia de la seva inclusió, oxigenació amb ulleres nasals d’alt flux o ventilació mecànica”. Si els resultats obtinguts per Bellvitge es confirmen en nous estudis, “l’impacte positiu serà de gran rellevància, atès que actualment no hi ha tractament altament eficaç per tractar pacients d’aquestes característiques”
L’Icatibant és un “antagonista dels receptors de bradicinina (una molècula vasodilatadora) indicat per al tractament dels atacs d’angioedema hereditari per dèficit de C1 Inhibidor intervinguts per bradicinina de tipus hereditari, que poden provocar la inflamació de diferents parts del cos”, detallen des de l’hospital. La hipòtesi dels investigadors és que la “via metabòlica de la bradicinina és essencial en la cascada inflamatòria que pateixen els pacients amb pneumònia per SARS-CoV-2 i que, per tant, administrar Icatibant en dosis altes podria limitar o impedir l’empitjorament clínic d’aquests pacients”.