MonPlaneta
Els antidepressius no milloren la qualitat de vida a llarg termini
  • CA

Prendre antidepressius, a llarg termini, no s’associa amb una millora significativa de la qualitat de vida relativa a la salut, si ho comparem amb persones que també pateixen depressió però que no en prenen. Aquesta és la conclusió d’un nou estudi, publicat a la revista ‘PLOS ONE’, que ha comparat dades recollides durant un període de deu anys.

Les pastilles com a solució

La depressió, és clar, té un impacte important en la qualitat de vida relativa a la salut de les persones que la mateixen. Tot i que està clar que els antidepressius tenen una eficàcia provada pel tractament d’aquest trastorn de manera aïllada, els efectes que tenen en el benestar general dels pacients, i en la qualitat de vida relativa a la salut en particular, no està tan clara ni, sovint, se’n té una imatge gaire positivcióa.

Aquesta és la motivació rere aquest estudi, que ha fet servir dades d’un gran estudi dut a terme als Estats Units entre els anys 2005 i 2015. Les persones que patien depressió hi eren identificades, i durant el temps que va durar la recollida de dades sempre hi havia uns 17,5 milions de persones diagnosticades, el 57,6% dels quals rebien tractament amb fàrmacs antidepressius.

| Wikimedia Commons
La farmacològica és només una de les possibles aproximacions a la depressió i a altres trastorns mentals | Wikimedia Commons

Uns beneficis poc clars

Tot i que l’ús d’aquests medicaments es va associar amb una petita millora del component mental de la qualitat de vida relativa a la salut, en comparar-ho amb les persones diagnosticades que no en prenien, no es va veure cap relació estadísticament significativa entre l’associació dels antidepressius amb les vessants física i mental d’aquesta qualitat de vida. Així doncs, entre els qui en prenien i els que no no es va trobar cap diferència significativa en aquest sentit.

Futurs estudis

L’estudi, però, no va poder analitzar separadament els subtipus o les gravetats de les depressions que patien els participants a l’estudi. Tot i això, els investigadors responsables d’aquest darrer treball assenyalen que caldria aprofundir més en l’ús de teràpies no-farmacològiques en combinació amb els antidepressius per tractar aquest desordre. A més, alguns estudis recents també han proposat l’ús de substàncies diferents de les benzodiazepines emprades de manera més habitual.

Les persones que pateixen depressió, si més no en alguns casos, es poden beneficiar de prendre fàrmacs, però cal estudiar amb més detall quins efectes té aquesta medicació en la seva qualitat de vida, com també avaluar les intervencions cognitives i conductuals per veure quina és la millor manera d’assolir l’objectiu del tractament, és a dir, la millora dels pacients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa