MonPlaneta
Els anticossos de les llames, efectius contra les variants de la Covid
  • CA

Les llames estan sorprenent tothom amb la seva capacitat de combatre la Covid-19. L’estiu de 2020 es va començar a veure que podien tenir una de les claus de la lluita contra la pandèmia, i fa pocs mesos es van conèixer els resultats de les proves d’una possible teràpia en animals. Ara, un nou estudi apunta que els seus anticossos contra el SARS-CoV-2 són efectius contra múltiples variants de la malaltia.

En un estudi publicat a ‘eLife’, un equip de científics de diverses institucions nord-americanes torna a posar de relleu el potencial dels ‘nanocossos’, els petits anticossos de les llames, en la lluita contra la Covid-19. Segons sembla, una selecció de més d’un centenar d’aquests composts, obtinguts de llames immunitzades, no només neutralitzen el SARS-CoV-2 original sinó també altres, inclosa la Delta. Pel que fa a la variant Omicron, s’estan fent proves en aquests mateixos moments.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay

Hi ha la possibilitat, doncs, que una combinació de nanocossos es pugui fer servir com a tractament contra la Covid. A més, com s’està veient, tindria una efectivitat alta contra diverses variants, perquè reconeix parts diferents de la proteïna espiga del virus.

Els anticossos humans estan formats per dues cadenes de proteïnes. Els de les llames, els camells i altres animals de la seva família, en canvi, només d’una. En ser tan petits, poden arribar a parts de més difícil accés del virus, on els més grans no arriben, i atacar-lo per parts diferents. Així, les seves possibilitats de supervivència –que la infecció es propagui– es redueixen molt. Aquesta selecció de nanocossos, a més, té la propietat que és prou variada com per atacar el virus per molts llocs alhora amb una gran eficiència.

Els proper pas serà, com és habitual, provar aquest còctel en animals. Un gran avantatge és que, per produir-los a gran escala, no haurien de ser extrets de llames vives sinó que, per la seva simplicitat, podrien ser creats per llevats o bacteris modificats amb aquesta finalitat. A més, són molt estables, i podrien ser emmagatzemats fàcilment i durant molt de temps, facilitant-ne la distribució arreu del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa