MonPlaneta
Un 64% d’efectes lleus de les vacunes de la Covid són autosuggestionats
  • CA

Els efectes secundaris a les vacunes contra la Covid, com ara l’esgotament i el mal de cap, entre d’altres, no són provocats per la vacuna sinó per una mena de versió negativa de l’efecte placebo. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors dels Estats Units, que afirma que el 76% de les reaccions adverses comunes a la primera dosi i el 52% dels corresponents a la segona es poden atribuïr a aquesta resposta condicionada.

En un article publicat a ‘Jama Network Open’. els investigadors expliquen com van repassar les dades de 12 assaigs clínics de vacunes contra la Covid. Així és com van descobrir que una part important dels efectes secundaris més lleus, com ara el mal al braç, el mal de cap o el cansament, no eren produits per la vacuna en sí sinó per altres factors responsables de l’anomenat “efecte nocebo”, com ara l’ansietat, les expectatives i atribuïr qualsevol malestar a haver rebut una dosi de la vacuna.

Nou punt de vacunació Covid per a professionals essencials i prioritaris | Cristóbal
Cristóbal Castro

Gràcies a aquestes conclusions, els científics esperen que el públic tingui més informació sobre l’efecte nocebo en les vacunes contra la Covid i més persones es decideixin a immunitzar-se. Explicar que gran part dels efectes secundaris que poden patir són els mateixos que van patir les persones que van rebre vacunes-placebo als assaigs clínics fa tothom s’aturi a pensar i es redueixi l’ansietat.

L’estudi, és clar, no va fixar-se en els efectes adversos greus, que és evident que tenen una base real però que són molt rars. Entre els pacients dels 12 assaigs analitzats, un 35% dels qui va rebre un placebo va indicar que havia tingut mal de cap, cansament o cansament i un 16% dolor o inflamació al lloc de la injecció. Entre els qui van rebre la vacuna real, les xifres van ser d’un 46% en el primer cas i d’un 66% en el segon.

Investigadors en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica | ACN
Investigadors en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica | ACN

En el cas de la segona dosi, la ràtio de mals de cap i altres símptomes lleus va ser el doble d’alt en les persones que van rebre la vacuna que en les que van rebre el placebo, i les diferències es van fer encara més grans en el dolor local: un 73% entre els vacunats davant d’un 12% entre aquells a qui es va injectar un placebo.

Les xifres totals, doncs, apunten que dos terços dels efectes secundaris comuns a les vacunes contra la Covid són, de fet, provocades per l’efecte nocebo i que, per tant, no són reaccions a la vacuna en sí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa