MonPlaneta
Troben l’animal amb més potes que s’ha vist mai
  • CA

Un equip que buscava minerals a Austràlia Occidental ha topat, per casualitat, amb el primer milpeus real que s’ha vist mai. Tot i el seu nom, no s’havia trobat mai cap d’aquests animals que en tingués més de 750. Fins ara, és clar, perquè ‘Scientific Reports’ informa que aquesta nova espècie en té pràcticament el doble, 1.306, convertint-la en l’ésser amb més potes del nostre planeta.

L’animal ha estat trobat a seixanta metres de profunditat. No té ulls, medeix 9,5 centímetres de llargada i 1 mil·límetre d’amplada i, a mes de les antenes, el cap i la boca, té 330 segments. La manera de comptar tantes potes ha estat, si més no, curiosa: es va donar un codi de color a cada segment de 10 potes i es va repassar el recompte tres cops, en un procés que va durar una hora.

El milpeus amb més de 1.300 potes trobat a Austràlia | Virginia Tech
El milpeus amb més de 1.300 potes trobat a Austràlia | Virginia Tech

Segons les anàlisis taxonòmiques, aquesta nova espècie, batejada coma Eumillipes persephone, podria ser parenta llunyana de la que, fins ara, tenia el rècord de l’animal amb més potes de la terra. Es tracta d’Illacme plenipes, una espècie nativa de Califòrnia, als Estats Units, que pot arribar a tenir-ne fins a 750. Segons els autors, les diferències entre elles i el fet que totes dues tinguin tants segments i potes podria ser fruit de l’impuls evolutiu d’uns invertebtats que es desplacen entre petites obertures al subsòl, on viuen.

El fet, però, és que aquesta podria ser una de les moltes sorpreses que ens esperen sota terra. Aquests hàbitats, que sempre han estat molt poc estudiats, són la llar d’espècies que són descobertes per casualitat, com és aquest cas. Durant els darrers anys se n’han trobat diverses, com altres milpeus o escarabats. Malgrat la importància que té la terra i el que hi ha a sota pels ecosistemes de la Terra i per la circulació d’aigua, el cert és que en sabem molt poc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa