MonPlaneta
Sant Feliu de Guíxols, primer port de l’Estat amb hàbitats artificials per protegir peixos alevins

El Club Nàutic de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) és des d’aquest dijous el primer port de l’Estat amb biohuts als pantalans per protegir els peixos alevins. Aquests hàbitats artificials encapsulats en gàbies fomenten la biodiversitat d’aquestes zones, majoritàriament amb sards, llises o mol·luscs. Els “refugis”, a la vegada, generen menjar per a aquests peixos per la presència d’algues i tanquen el cercle. “Quants més peixos petits sobrevisquin, més peixos grans tindrem”, va afirmar la gerent del Club, Maribel Vela, a l’ACN.

El port esportiu de Sant Feliu fa temps que participa en iniciatives relacionades amb el medi ambient i ara ha decidit fer un pas més en el seu compromís amb la biodiversitat. Vela va explicar que van conèixer el projecte, de l’empresa Ecocean, al Saló Nàutic de Cannes i que van decidir tirar-lo endavant. Aquest dijous, es van instal·lar 15 biohuts grans i quatre de petits a tres pantalans del club. L’objectiu és triple: fomentar la biodiversitat, estudiar l’evolució de les espècies i promoure la conscienciació entre els infants en edat escolar.

Diversos biohuts al port nàutic de Sant Feliu de Guíxols | ACN
Diversos biohuts al port nàutic de Sant Feliu de Guíxols | ACN

Aquest sistema d’hàbitats artificials dóna refugi als peixos alevins i evita que els despredadors més grans se’ls acabin menjant. D’altra banda, compensen els efectes que els ports poden tenir per a les diferents espècies que hi habiten. La instal·lació d’aquests aparells, fet per un equip de submarinistes d’Ecocean, es fa a poca profunditat i sota aquestes estructures, tenint en compte que els peixos petits solen trobar-se en superfície. Amb el temps, els biohuts s’ompliran d’algues i, per tant, de vida. D’aquí un any, un equip de submarinistes i biòlegs locals s’encarregaran de començar a estudiar-ne l’evolució.

Joan Lázaro, expert en pesca de la zona, però, ja aventura que tindrà èxit. El port de Sant Feliu té unes característiques molt específiques. Per una banda, compta amb les “típiques espècies que hi ha als ports” però té també “l’avantatge” que, és un port amb una fondària superior als 8 metres i trobar-se “obert”, “la vida marina no està tan castigada”. “Aquí hi podem trobar molta vida petita, invertebrats, mol·luscs i peixos com sards o llises”, detalla Lázaro. Aaquests biohuts permetran la “regeneració de peixos” i d’altres espècies de la zona. “Tenen una superfície molt àmplia perquè s’hi instal·li la vida per a aquests futurs peixos alevins”, afegeix.

La iniciativa ja ha estat provada en altres països com França i Dinamarca. Actualment, hi ha 4.400 instal·lacions d’aquest tipus a Europa, la majoria a França. La responsable de màrqueting d’Ecocean, Sabrine Palmieri, explica que, a banda de Sant Feliu de Guíxols, estan en converses en deu ports més, la majoria catalans, per instal·lar-ne.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa