MonPlaneta
Retransmeten en directe els primers dies de vida d’uns polls de duc
  • CA

Amb un simple clic, qualsevol es pot connectar en directe i veure els primers dies de vida d’uns polls de duc. Tècnics de Birding Natura han col·locat una càmera en un niu d’aquestes aus als secans de la plana de Lleida on hi ha cinc ous de posta. Aquesta actuació forma part del projecte que estan duent a terme amb Endesa i que suposa una de les primeres experiències en la monitorització de nius d’aquesta espècie.

Alliberament d'un duc a Mas de Melons | Imatge cedida per Birding Natura
Alliberament d’un duc a Mas de Melons | Imatge cedida per Birding Natura

Part d’un programa més extens

Iniciat al setembre, aquest programa vol estudiar el comportament de l’espècie per definir mesures que ajudin a conservar-la. El projecte, que compta amb la col·laboració dels governs català i espanyol, inclou el marcatge i radioseguiment de 12 individus a tot el país i la monitorització d’un niu. A dia d’avui s’han marcat i alliberat sis adults amb radioseguiment i d’aquí poc, amb l’eclosió de les postes, es marcaran els polls.

Després d’uns dies de reconeixement per triar el niu idoni, un equip de tècnics de Birding Natura, acompanyats per tècnics de la Generalitat i Agents Rurals, van instal·lar una càmera al seu interior. El procés es va dur a terme en 15 minuts, després dels quals la femella va tornar a escalfar els ous. En aquell moment el primer pollet ja havia trencat l’ou i els propers dies ho van fer els següents.

Les imatges permetran veure com són els primers dies de les cries, una informació rellevant perquè hi ha molt poques experiències com aquesta al nostre país. Els tècnics destaquen la importància d’analitzar el comportament de la femella i el mascle en l’aportació d’aliments i el desenvolupament dels polls i també, és clar, el d’aquests darrers.

Seguiment continu

La càmera instal·lada funciona autònomament amb energia solar i té connexió 4G amb dades il·limitades, una resolució de 8 megapíxels i tecnologia d’infraroigs per captar amb nitidesa les imatges a la nit, molt important tenint en compte que els ducs són nocturns. A més, també s’ha instal·lat una petita estació meteorològica fora del niu per captar les dades climatològiques que puguin afectar el comportament de les aus. Tot plegat es podrà consultar en directe a la pàgina web, on també hi haurà imatges dels moments més importants per visionar-les directament. Finalment, una segona càmera a certa distància permet tenir un altre punt de vista.

El niu també es pot observar de nit, quan els ducs estan més actius | Birding Natura / Endesa

Preservar l’espècie

El control del niu és part de la segona fase del projecte de conservació d’Endesa i Birding Natura i que vol estudiar el comportament de l’espècie per contribuir a la seva preservació. Els darrers estudis apunten que la meitat de morts en aquesta espècie es deuen a causes no naturals com ara persecució, atropellaments, intoxicacions per raticides, col·lisions, electrocucions… en un país on hi ha entre 550 i 700 parelles de duc.

En una primera fase es van instal·lar dispositius de radioseguiment a 6 exemplars adults a les Garrigues, el Baix Empordà i la Catalunya Central, dels què fa mesos que s’estan recollint dades. En una tercera fase, que s’iniciarà properament, es marcaran sis exemplars de polls també de manera repartida en el territori català: a Terres de l’Ebre, la Plana de Lleida i la Catalunya Central. L’objectiu final de totes aquestes accions, és adquirir un major coneixement sobre els motius i punts exactes de les possibles morts dels exemplars, amb la finalitat d’establir mesures que permetin minimitzar-les.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa