MonPlaneta
La població de girafes ha augmentat un 20% des de 2015
  • CA

El número de girafes que hi ha a Àfrica ha crescut un 20% des de 2015, segons el darrer informe publicat a ‘Imperiled: The Encyclopedia of Conservation’. Així doncs, els esforços per conservar aquests animals sembla que estan tenint èxit, un exemple que dóna esperança a altres espècies amenaçades.

Les darreres dades indiquen que, actualment, hi ha unes 117.000 girafes vivint en llibertat, un augment que s’atribueix principalment al creixement poblacional però també al fet que s’ha millorat la manera com es fa el cens. Tot i que les xifres semblen positives, les poblacions continuen sent relativament petites si tenim en compte que, fa 200 anys, es calcula que n’hi havia un milió. La destrucció dels hàbitats, la caça furtiva i el canvi climàtic eren, i són, les principals amenaces que les afecten.

La girafa nascuda fa poc al Zoo de Barcelona | ACN
Girafa nascuda al Zoo de Barcelona | ACN

Les dades s’han recollit durant els darrers anys a 21 països diferents gràcies a ONGs, governs, institucions de recerca i també a la ciència ciutadana. Un esforç enorme que ha donat uns resultats molt positius tant per l’augment de les poblacions de girafes com pel que té de demostració del que es pot aconseguir quan tothom treballa conjuntament.

Tot i que abans es pensava que les girafes eren una sola espècie, en realitat en són quatre: la del nord, la reticulada, la masai i la del sud. La del nord és la més amenaçada i viu en grups aïllats a l’Àfrica Central i Occidental, a més d’Uganda i Kenya. Si el 2015 es creia que hi havia uns 4.800 exemplars, ara n’hi ha 5.900. La segona menys nombrosa és la reticulada, que viu sobretot al nord de Kenya i que ha passat de 8.000 exemplars a gairebé 16.000. Les masai, que viuen a Tanzània i al sud de Kenya, han arribat a 45.000 exemplars, un 44% més que en el darrer cens. Finalment, l’espècie més nombrosa, la girafa del sud, que viu a Namíbia, Botswana i Sud-àfrica, entre d’altres, s’ha mantingut estable en uns 50.000 exemplars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa