MonPlaneta
Els pneumàtics vells són una trampa mortal pels bernats ermitans

Els bernats ermitans que acaben entrant en un pneumàtic vell que ha anat a parar al mar o a la platja, estan condemnats. Segons un article de la Universitat Hirosaki, al Japó, publicat a la revista ‘Royal Society Open Science’, a causa de la concavitat de dins del pneumàtic, aquests crancs hi queden atrapats –una varietat més de la tristament famosa “pesca fantasma”– i es veuen abocats a una mort horrible.

Quan es troben closques de bernat ermità dins d’un pneumàtic, és perquè hi han mort a dins, incapaços de sortir-ne, tal com ha demostrat l’estudi. El treball, però, va trobar moltes closques en mal estat, senyal d’una situació encara pitjor que la “simple” mort per inanició: quan diversos bernats es troben atrapats alhora dins d’un pneumàtic, acaben matant-se entre ells per alimentar-se o per eliminar la competència pels pocs aliments que hi ha a l’interior. Aquesta situació, que tot i terrible pot semblar anecdòtica, no ho és: durant un any, els científics van observar com gairebé 1.300 bernats ermitans quedaven atrapats a l’interior de pneumàtics i cap d’ells no va ser capaç de sortir-ne per sí mateix.

Així doncs, més enllà de la contaminació que puguin suposar els components d’un pneumàtic, la seva mateixa presència al fons del mar ja suposa una trampa mortal per a algunes espècies animals, especialment dels bernats ermitans, que tenen una funció ecosistèmica molt important. Eminentment carronyaires, remouen i fan circular la terra, ajuden alguns arbres a propagar-se i a créixer a terra ferma i, al mar, netegen el fons marí quan altres organismes moren. A més, és clar, són una font d’aliment per a altres animals marins. Per tot plegat, la seva desaparició, o la dismunició de les seves poblacions a causa de factors com ara la presència de pneumàtics, pot tenir conseqüències molt més greus del que sembla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa