MonPlaneta
Publiquen l’informe bàsic de la protecció del Delta del Llobregat
  • CA

La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) va fer públic aquest dimarts el seu primer informe per posar el que creu que han de ser les bases de la protecció del Delta del Llobregat. En aquest document preliminar, busca deliminar les zones d’especial rellevància per tal que, en compliment de les directives ambientals europees, es pugui protegir aquest espai natural.

Oques al delta del Llobregat | ACN
Oques al delta del Llobregat | ACN

La base de les zones d’especial protecció d’aus actuals

El document, que es pot consulta en aquest enllaç, es va elaborar ara fa 5 anys a petició de la Generalitat de Catalunya i ha servit de base per a la deliminació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), amb documentació ornitològica exhaustiva de tipus i número d’espècies a cada indret i un inventari detallat de les zones que cal protegir en el marc del Pla Especial. Tal com indica l’informe, aquestes zones han d’estar interconnectades.

En l’elaboració de l’estudi, s’apliquen criteris ornitològics que miren de conservar tant l’espai com les espècies que més ho necessiten, i remarca com d’important és avaluar la capacitat de càrrega del medi, molt sobrepassada per la proximitat de Barcelona. Així, el document considera necessari no només preservar sinó incrementar la protecció a les zones adjacents al riu Llobregat, essencials per a la conservació global del Delta.

Les zones naturals, agrícoles i sense urbanitzar que feien de corredors biològics, per exemple, són molt escasses, i les que queden estan amenaçades. Gestionar bé aquests espais, de fet, atenuaria la càrrega de la pressió humana, i per això cal la gestió i l’aportació econòmica dels agents implicats que, a més, es beneficiarien de la seva funció en el manteniment dels aqüífers del Delta.

DEPANA va traçar el que seria la base de les Zones d’Especial Protecció d’Aus del Delta del Llobregat en aquest informe

La compatibilització amb els usos agrícoles

A més de la delimitació d’espais que ha servit de base per a les ZEPA, que són set, l’informe també inclou un inventari extens dels espais agrícoles d’ús tradicional i de valor natural que queden, indicant que l’objectiu final ha de ser la protecció de les zones rellevants dins els espais agrícoles i establir-ne d’altres no estrictament protegides però on es graduï la intensitat de l’explotació.

El problema de l’aeroport

Finalment, el treball també aprofundeix en el corredor literal entre la Ricarda i el Remolar, que fa 100 hectàrees i que calia protegir com a mesura compensatòria dins el que era el projecte d’ampliació de l’Aeroport del Prat, tal com es va comunicar a la Comissió Europea. Així, tota actuació en aquest corredor ha d’estar cobert pel paraigua del pla especial.

A més de tot això, l’informe recorda que els pinars i les zones humides de la part occidental del Delta no estan incloses al ZEPA, com estableixen les normatives europees; i que el connector ecològic amb el Garraf també hi hauria d’estar inclòs ja que és un passadís fonamental per a moltes aus que, en cas d’urbanització intensiva, resultarien greument afectades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa