MonPlaneta
La llúdriga torna a la baixa Tordera més de quaranta anys després
  • CA

La llúdriga ha aconseguit reproduir-se a la baixa Todera per primera vegada després de més de quaranta anys. Ho han confirmat les imatges enregistrades mitjançant fotoparanys del projecte de seguiment d’aquesta espècie als rius Tordera i Besòs, que duen a terme la Fundació RIVUS i la Fundació Barcelona Zoo. Les dues cries nascudes a principis d’hivern de 2021 ja han deixat la seva mare i s’han dispersat.

Segons Arnau Tolrà, ecòleg i responsable de l’estudi, aquest fet “denota la presència de trams de riu d’alt valor ecològic”. Així, es confirma la “qualitat” i la “tranquil·litat” de l’hàbitat, que “caldria eixamplar i preservar”. Les imatges obtingudes mostren el mascle, la femella i les seves dues cries, primer amb sis mesos d’edat i després amb vuit.

Les llúdrigues estan tornant a les conques del Besòs i la Tordera després de la seva desaparició el segle passat. Segons Tolrà, darrerament “ha criat periòdicament” en alguns sectors d’aquest darrer riu però, fins ara “no ho havia fet al seu tram baix”. Darrerament, “actuava com a àrea de dispersió i hivernada” d’alguns individus que provenien d’aigües amunt.

Una llúdriga fotografiada de molt a prop al Besòs | A. Segura García i M. Villena García
Una llúdriga fotografiada de molt a prop al Besòs | A. Segura García i M. Villena García

Aquest principi de restabliment ha estat possible per la millora de la qualitat de l’aigua, que ha permès que recuperessin les preses, i també a la protecció legal després de la persecució que havia patit en el passat. Tot i això, la població que habita a la Tordera és petita i localitzada i continua sent molt vulnerable. De fet, algunes de les seves amenaces, com la simplificació de l’hàbitat, no mostren signes de millora.

Les dades indiquen que, a dia d’avui, hi ha com a mínim 10 llúdrigues a la conca del Besòs, on hi ha una femella reproductora, i unes 20 a la conca de la Tordera, n’hi ha tres. El 2017, en un esdeveniment històric, les llúdrigues es van tornar a reproduir per primer cop a Catalunya després que, al segle XX, s’extingissin localment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa