MonPlaneta
La pol·lució no afecta el contagi de la Covid però sí la gravetat dels infectats

Un estudi conjunt d’ISGlobal i el projecte GCAT de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol ha arribat a la conclusió que l’exposició prolongada a pol·lució no s’associa a un major risc d’infecció per Covid-19 però sí d’emmalaltir més greument. A l’estudi es van mesurar anticossos antivirals en un grup de persones de què es tenia informació sobre l’exposició a contaminants atmosfèrics (NO2, PM2,5, sutge i ozó) a la zona de residència. Tot i que no s’ha observat relació entre l’exposició a la contaminació i les infeccions, sí que s’ha fet entre l’exposició al diòxid de nitrogen (NO2) i partícules fines (PM 2,5) i una major càrrega infecciosa i gravetat dels símptomes.

L’estudi va incloure 9.605 participants, amb 481 (5%) casos de Covid confirmats. També es van prendre mostres de sang a 4.000 participants per determinar la presència i quantitat d’anticossos IgM, IgA i IgG davant de cinc antígens virals. Un 18% tenia anticossos davant del virus, però no es va trobar associació entre infecció i exposició a contaminants. Per tots els participants, es va atrobar una associació entre major exposició a NO2 o PM2,5 i malaltia, sobretot per als casos greus que van acabar a l’hospital o en teràpia intensiva. L’associació amb PM 2,5 va ser més forta per a homes de més de 60 anys i persones que vivien en zones desfavorides.

L’investigador d’ISGlobal i primer autor de l’estudi, Manolis Kogevinas, assegura que aquesta investigació proporciona l’evidència més contundent fins ara de l’associació de la contaminació de l’aire i la Covid. Diversos estudis han apuntat aquesta relació però encara no hi havia explicació clara. Els resultats van en línia amb l’associació entre contaminació i hospitalització que s’ha descrit per a altres infeccions respiratòries com la grip o la pneumònia. La contaminació també podria contribuir afavorint condicions cròniques, com les cardiovasculars o les respiratòries, que augmenten el risc d’emmalaltir greument per Covid-19.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa