MonPlaneta
Dos anys d’esforços per treure una roda de cotxe del coll d’un cèrvol
  • CA

El primer cop que agents de Parcs i Fauna Salvatge del Colorado, als Estats Units, van veure un uapití amb un pneumàtic al coll, va ser fa dos anys, el 2019, mentre feient un cens de població de cabres salvatges a les Muntanyes Rocalloses, segons va informar la mateixa institució a través d’un comunicat de premsa. Els uapitís són una espècie de cèrvol autòctona de d’Amèrica del Nord, molt semblant al l’europeu. Des d’on eren, però, no podien agafar-lo, i tampoc transportar-lo fins a un lloc on li poguessin donar l’atenció necessària.

Des d’aleshores, l’animal havia estat capturat diverses vegades per càmeres de seguiment i se sabia quins eren els seus viatges habituals. Segons semblava, el pneumàtic no afectava la seva capacitat d’alimentar-se i hidratar-se, però els agents de Parcs i Fauna estaven preocupats perquè en qualsevol moment es podia quedar atrapat en una branca o fins i tot en un enfrontament contra un altre uapití. De manera que se’l va continuar seguint fins que, el cap de setmana passat, se’l va aconseguir sedar i capturar. El uapití, d’uns quatre anys d’edat, pesava més de 270 quilos, i els agents van haver de tallar-li les banyes per treure el pneumàtic. Tot i que hauria estat molt millor tallar directament la roda, l’acer del taló ho feia pràcticament impossible.

Els dos agents que van retirar la roda del coll del uapití | CPW
Els dos agents que van retirar la roda del coll del uapití | CPW

A l’interior del pneumàtic hi havia uns quatre quilos i mig de deixalles, i entre això i la part de les banyes que va perdre, el pes del uapití va baixar uns 16 quilos. Pel que fa al coll de l’animal, tenia una petita ferida oberta i li faltava pèl però, pel que fa a la resta, es trobava en un estat molt millor del que s’esperava. La manera com la roda va acabar encallada al coll del uapití és un misteri, però els agents sospiten que devia passar quan era jove o bé a l’hivern, quan aquesta espècie perd les banyes. En qualsevol cas, aquest fet posa de manifest la importància de mantenir els boscos nets i no abocar-hi deixalles, que poden causar problemes molt importants a la fauna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa