MonPlaneta
Descoberta una espècie de cigala mai vista fins ara
  • CA

Un investigador anglès ha anunciat el descobriment, durant una expedició amb estudiants a Uganda, d’una espècie de cigala mai vista fins ara. Trobada al Parc Nacional Kibale, a l’oest del país, forma part d’un grup “increïblement rar” d’aquests insectes, la biologia dels quals “continua sent gairebé completament desconeguda”.

El doctor Alvin Helden, de la Universitat Ruskin, ha decidit batejar l’animal amb el nom científic de Phlogis kibalensis. Aquest gens, Phlogis, és tan extraordinàriament esquiu que la darrera vegada que se n’havia vist un exemplar va ser el 1969, quan es va informar d’una observació a la República Centreafricana.

Així doncs, trobar no només un exemplar d’aquest grup sinó pertanyent a una espècie desconeguda és un fet doblement històric. D’aquests animals no se’n sap gairebé res i, encara menys, d’aquesta nova espècie: de quines plantes s’alimenta, quin paper té als ecosistemes on viu… tots els coneixements que s’acostuma a tenir, en aquest cas són un misteri.

El Parc Nacional Kibale, a Uganda, on es va fer el descobriment | Ruskin University
El Parc Nacional Kibale, a Uganda, on es va fer el descobriment | Ruskin University

Aquesta cigala en concret és molt petita (uns 6,5mm) i té uns òrgans reproductors amb una forma que recorda la d’una fulla. L’indret on ha esta trobat, a Uganda, és un parc nacional que, a causa de la seva protecció legal, ha evitat córrer el mateix destí que moltes zones properes que han estat talades, com passa a molts altres països tropicals, pel comerç de la fusta o per augmentar la superfície dels camps de conreu. Tot plegat pot fer desaparèixer completament espècies fins i tot abans que es descobreixin.

Per sort, no ha estat aquest cas. El doctor Helden ha tingut l’oportunitat de presentar el seu descobriment i descriure aquesta nova espècie a la revista ‘Zootaxa’ mentre que, segons informa la cadena britànica BBC, l’exemplar que va trobar ha estat donat al Museu de Zoologia de la Universitat de Cambridge, molt a prop d’on dóna classe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa