MonPlaneta
Conflicte ramaders-Govern per la reintroducció del voltor negre

L’associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclama al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat que aturi la reintroducció del voltor negre a l’Alt Empordà. En un comunicat, l’entitat afirma que ja és prou “habitual” veure el voltor comú “a les teulades de les granges, empaitant els animals”, cosa que pot provocar “avortaments, amuntegaments o caigudes per barrancs” com perquè, ara, es produeixi un retorn de l’au rapaç de més envergadura d’Europa. JARC afirma que, per “falta d’alimentació al medi” podrien “buscar en el ramat el seu manteniment”, cosa que preocupa els ramaders d’extensiu de la zona.

El projecte de reintroducció del voltor negre és una iniciativa de la comunitat Pioneers of Our Time a la finca de Les Vinyes, a Cabanelles-Albanyà. Segons JARC, els ramaders veuen “perillar el seu bestiar” davant d’un possible retorn d’aquests animals. Quim Suñer, president de JARC Girona, adverteix que aquest projecte podria tenir una “gran afectació” en una zona on actualment hi ha 86 granges en sistemes extensius o semiintensius, “on els animals pasturen tot o gran part del dia a l’aire lliure”. És per això que JARC ha demanat per escrit al Departament que encapçala Teresa Jordà que es “paralitzi” una iniciativa posada en marca “d’esquena al sector”, recordant que a altres punts del país, com el Pallars Jussà i l’Alt Urgell, els voltors comuns s’han duplicat en només deu anys i que això ha estat “motiu de multitud de reclamacions”.

Voltors a les proximitats d'una explotació ramadera  | ACN
Voltors a les proximitats d’una explotació ramadera | ACN

Durant els darrers anys, recorden des de JARC, les poblacions de fauna salvatge, tant cinegètica com protegida, han augmentat enormement les seves densitats, un fet que atribueixen a “mancances en la seva gestió”. Això, afirmen, ha provocat “grans afectacions”, especialment en l’agricultura, i és per això que adverteixen que cal tenir en compte el potencial de creixement del voltor comú i la seva compatibilitat amb la reintroducció del voltor negre, que ofereix “valors alts de reproducció” a altres zones de l’esta tespanyol com Los Cabañeros o Monfragüe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa