MonPlaneta
Els confinaments de 2020 podrien haver reduit els llamps a nivell mundial

Un equip de geofísics afirma que hi ha una possible relació entre la pandèmia de Covid-19 i la reducció en l’activitat elèctrica a les capes baixes de l’atmosfera que es va registrar durant el confinament pràcticament mundial del 2020. Segons un estudi presentat davant la Unió Geofísica Americana, la disminució dels aerosols a l’atmosfera, és a dir, de la pol·lució, podria haver causat una reducció en els llamps.

El que és clar és que, durant el confinament de 2020, hi va haver una caiguda d’un 8% en els llamps registrats, prou significativa com per ser alguna cosa més que una casualitat. Els aerosols que alliberem a l’atmosfera, provinents del fum dels cotxes, entre d’altres coses, tenen un efecte molt més profund en el clima del que ens pensem. Així, en començar els confinaments i reduir-se dràsticament l’activitat, no només va millorar la qualitat de l’aire tant a les ciutats com arreu sinó que, a més, hi va haver menys tempestes elèctriques.

Teòricament, els aerosols dónen a l’aigua suspesa a l’aire un lloc on agafar-se i, per tant, un major número d’aerosols fa que les condicions siguin més favorables a la creació de llamps, que es produeixen amb col·lisions, per exemple, entre aigua i gel, que produeixen un desequilibri en la càrrega elèctrica de l’aire.

Llamps | Pxhere
Llamps | Pxhere

L’estudi es va dur a terme entre març i maig de 2020 i se’n van encarregar investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (Estats Units) i la Universitat de Tripura (Índia). Després comparar les dades d’activitat elèctrica i de presència d’aerosols a l’atmosfera, es va detectar que totes dues havien caigut significativament durant el confinament. Pel que fa als llamps, de fet, el canvi interanual 2019-2020 va ser el més gran que s’ha registrat mai.

La climatologia global, de fet, indica que durant el confinament la pressió atmosfèrica va ser superior a la normal i la inestabilitar va ser més baixa, creant un entorn on era més difícil la formació de tempestes elèctriques. Així doncs, pot ser que hi hagués altres factors, a més dels aerosols, que hi contribuïssin, però sembla clar que els aerosols hi van tenir un paper important.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa