MonPlaneta
Completen el primer mapa mundial de tots els esculls de corall

Aquest passa dimecres, un equip d’investigadors va presentar l’Atles Allen del Corall, el primer mapa online de tots els esculls de corall del planeta. Amb una resolució altíssima, dóna als seus usuaris informació molt detallada de les seves característiques, a més d’altres dades sobre geografia submarina. Elaborat gràcies a més de 2 milions d’imatges per satèl·lit, l’atles ha rebut el nom del co-fundador de Microsoft, el filatrop Paul Allen, i ajudarà a conservar un dels ecosistemes més amenaçats pel canvi climàtic.

Aquest mapa gegantí cobreix àrees de fins a 15 metres de profunditat i servirà perquè es puguin prendre mesures de protecció més informades i també per posar en marxa programes de recuperació dels esculls. Gràcies a la col·laboració de centenars de persones, els investigadors van poder saber on eren els esculls i programar els satèl·lits i el programari perquè estudiessin amb detall algunes zones concretes. Així, s’ha aconseguit conèixer com mai fins ara tot el bioma mundial d’esculls de corall.

Corall emblanquit | Wikimedia Commons
Corall emblanquit | Wikimedia Commons

Com no podia ser d’una altra manera, l’atles, que com el seu nom indica va comptar amb la col·laboració econòmica de Paul Allen, mort el 2018 i que va ser durant molt de temps una de les persones més riques del món, també segueix l’emblanquiment dels esculls, un procés que afecta el corall a causa de l’escalfament global, i ajudarà a protegir-los gràcies a un coneixement molt més acurat. Fins ara, de fet, quedava un terç de tots els escull del món que o bé no havien estat cartografiats mai amb tant de detall o bé, fins i tot, no ho havien estat en absolut.

Ara, científics d’arreu del món s’estan posant en contacte amb els desenvolupadors de l’atles per fer-los servir i maximitzar els resultats dels seus esforços de conservació i restauració dels esculls de corall, ja que aquesta eina els pot permetre treballar com mai no havien pogut fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa