MonPlaneta
Comencen els assaigs clínics d’una vacuna contra la clamídia dels coales
  • CA

La supervivència a llarg termini dels coales té una nova esperança: l’inici dels assaigs clínics d’una vacuna contra la clamídia que afecta aquesta espècie de mamífer marsupial. Desenvolupada per investigadors australians amb l’objectiu d’aturar la propagació de la malaltia, la vacuna està sent provada des de divendres passat en uns 400 coales de l’Hospital de Fauna Salvatge del Zoo d’Austràlia, a Queensland.

En cas que als lectors de ‘Món Planeta’ els resulti familiar el nom d’aquest centre de fauna, el Zoo d’Austràlia és mundialment conegut per haver estat fundat pels pares de Steve Irwin, el caçador de cocodrils, que hi va treballar des de ben jove i fins la seva tràgica mort l’any 2006. Serà justament aquí on la vacuna, d’una sola dosi, serà inoculada als coales per protegir-los del bacteri de la clamídia anomenat Chlamydia pecorum, que afecta ovins, bovins, porcs i també marsupials i que pot causar ceguesa i infertilitat, posant en risc tant la vida dels animals individualment com el futur de les seves poblacions.

El koala en el moment de ser retornat a la natura | Cedida
Un coala curat de la clamídia en el moment de ser retornat a la natura | Cedida

Durant els propers mesos es faran assaigs de la vacuna en altres indrets, co el Centre Moggill de Rehabilitació de Coales, l’Hospital de Fauna Salvatge RSPCA de Queensland i, també, algunes poblacions de coales salvatges. Si tot va bé, la vacuna aconseguirà millorar tant la supervivència com la taxa de reproducció d’aquests animals, especialment a les zones, com és el cas de Queensland i Nova Gal·les del Sud, on la clamídia pot arribar a afectar més de la meitat de la població de coales.

De fet, la malaltia és una de les raons, juntament amb la destrucció dels hàbitats, que està fent que els experts alertin que ben aviat els coales podrien ser considerats una espècie amenaçada no nomès a Queensland i a Nova Gal·les del Sud sinó, també, al Territori Capital Australià. Una situació que, precisament, aquesta vacuna podria evitar parcialment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa