MonPlaneta
El canvi climàtic està canviant els hàbits reproductius dels ocells
  • CA

L’escalfament global i els canvis en el clima podrien ser els responsables que els ocells estiguin canviant els hàbits reproductius, segons un estudi dut a terme a Chicago (Estats Units) i publicat a la revista ‘Journal of Animal Ecology’. El treball, que ha estudiat dades d’un segle, afirma que, des d’aleshores, algunes espècies estan fent la posta gairebé un mes abans.

Un segle de dades

L’estudi ha combinat observacions recents de 72 espècies amb les dades històriques disponibles a la regió. A més, els canvis també s’han mirat de relacionar tant amb l’evolució de les concentracions de diòxid de carboni a l’atmosfera com amb la tendència a l’augment de temperatura, arribant a la conclusió que hi havia una relació clara en moltes espècies, tot i que no en totes.

Un ocell mig amagat en un prat | Joan Estrada Bonell
Un ocell mig amagat en un prat | Joan Estrada Bonell

Un canvi amb conseqüències

Els resultats, doncs, indiquen que el canvi climàtic té una relació complexa amb el cicle biològic de les aus, tot i que encara no es pot relacionar amb quines espècies podrien ser-hi més vulnerables o quins efectes podria tenir aquesta vulnerabilitat. Els canvis en la posta, per exemple, podrien significar un augment de la competitivitat entre espècies per l’aliment disponible, ja que també s’ha de posar en relació amb el cicle de les espècies que mengen, ja siguin animals o vegetals.

Si els ocells comencen a fer els nius abans d’hora, poden pondre els ous durant el que es coneix com la “falsa primavera”, un lleuger augment de les temperatures a finals de l’hivern que pot enganyar tant els animals com les plantes, deixant-los exposats davant la tornada del fred, que pot arribar a fer baixar molt les temperatures abans de l’arribada de la primavera. Això, a més, també afecta els insectes, que són l’aliment de gairebé tots els polls.

Polls d'àliga cuabarrada | Agents Rurals
Polls d’àliga cuabarrada | Agents Rurals

Un sistema complex i no prou conegut

La situació, però, és molt complexa. Els ocells, com la resta d’éssers vius del planeta, estan sotmesos no només als canvis de la temperatura i el clima sinó també a la pol·lució i a la competició amb altres espècies, cosa que complica l’establiment de relacions causals clares entre tots els fenòmens observats. No obstant això, els canvis en aquestes espècies poden indicar, també, canvies més grans i preocupants dels ecosistemes de què formen part.

De fet, els canvis en les poblacions i els hàbits dels ocells fa anys que s’estan observant, i és molt possible, això sí, que tinguin a veure amb el canvi climàtic. Caldrà, però, continuar investigant per arribar a conclusions més clares i que permetin, si es pot, emprendre accions de conservació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa