Tot el que hi ha en aquest món té el temps comptat. Tot es degrada, es malmet o es descompon, d’una manera o una altra. Una de les formes d’aquesta degradació és quan la fan organismes vius, principalment bacteris: és la biodegradació.

La biodegradabilitad dels materials depèn de la seva estructura física i química i alguns, com el vidre per exemple, no poden ser biodegradats. Tot i que se sol dir que un material no és biodegradable quan el temps que necessita per descomposar-se és extremadament llarg o supera la capacitat dels organismes per processar-lo, com passa amb el plàstic i l’alumini de les llaunes.

Els materials biodegradables són aquells que en la seva major part tenen un origen natural, solen ser orgànics o fabricats a partir de productes orgànics i per tant es degraden o reciclen sense necessitat de processos humans. La calor del sol, la pluja, els fongs, el vent, la humitat i els bacteris aconsegueixen fer una descomposició natural.

Això és el que li passa a aquests materials: fusta, palla, llavors, restes d’aliments i de plantes i tots aquells materials que així ho indiquin, com algunes bosses, pintures, cosmètics, etc.

Els plàstics biodegradables fets a partir de midó de blat de moro o de blat s’estan fabricant a escala industrial i s’utiltizen per fer, per exemple, bosses d’escombraries. La degradació d’aquests plàstics requeriria un període de 6 a 24 mesos sota terra o a l’aigua, segons la taxa d’incorporació de midó.

De la mateixa manera, els plàstics fets a base de sègol o fibres comprimides, completament biodegradables poden remplaçar als plàstics fets amb petroli.

Perquè ens fem a la idea del temps que necessiten per descomposar-se posem alguns exemples d’alguns materials:

Pell de plàtan, de 2 a 10 dies

Mocadors de paper, d’un a 5 mesos

Pell de taronja, 6 mesos

La corda, de 3 a 14 mesos

Una calcetins de llana, d’un a 5 anys

Un evàs de tetra pack, prop de 5 anys

Una burilla d’un cigarro, d’un a 12 anys

Unes sabates de pell, de 25 a 40 anys

Les anelles de plàstic de les llaunes de begudes, 450 anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa