MonPlaneta
El parc eòlic marí més gran del món, que abastirà un milió de llars, gairebé és a punt

A uns 120 quilòmetres a l’est de la costa de Yorkshire, a Anglaterra, la companyia danesa Orsted està completant la construcció del parc eòlic marí més gran del món. El Hornsea One, com ha estat batejat, estarà plenament operatiu el 2020 i tindrà la capacitat d’abastir d’energia elèctrica fins a un milió de llars britàniques. Aquest projecte tan ambiciós ocupa una superfície de mar que supera la d’alguns països com Malta o les Maldives i es troba més aigua endins que cap altre d’aquest tipus.

Amb 174 turbines de 7MW cadascuna, les torres mesuren 100 metres d’alçada i tenen unes aspes de 75 metres de diàmetre: amb una sola rotació, una casa mitjana ja tindria prou electricitat per a tot un dia. La construcció del Hornsea One forma part del pla del Regne Unit per aprofitar l’enorme potencial eòlic del país, un potencial que podria ser encara més gran en el futur proper i que vol fer servir per aconseguir l’objectiu que, el 2030, una tercera part de l’energia consumida al país provingui de parcs eòlics marins, un fet que ajudaria a reduir enormement les emissions de gasos d’efecte hivernacle del país en un moment en què, malgrat les mostres de bona voluntat dels estats del món, aquestes continuen pujant juntament amb una demanda d’energia que augmenta sense aturador. La generació d’electricitat mitjançant el carbó, de fet, continua suposant un 30% de les emissions antropogèniques mundials de CO2.

L’aliança entre l’administració britànica i l’empresa danesa Orsted té molt de sentit. Si els primers van ser una potència industrial pionera, els segons van dir-se “Danish Oil and Natural Gas” fins el 2017, quan van canviar de nom per reflectir la seva transició a ser una empresa d’energia verda que havia reduït el seu ús de carbó en un 70% i que espera ser-ne totalment lliure el 2023. A més dels 25 parcs eòlics marins que han construït a Europa, els Estats Units i Àsia, l’any que ve ja hauran invertit uns 13.500 milions d’euros en el sector només al Regne Unit, el seu mercat més gran en el sector.

A Orsted, a més, treballen en tres projectes Hornsea alhora: si One tindrà una capacitat d’1,2GW i duplicarà la del parc eòlic marí més gran del món a dia d’avui; Two, actualment en construcció, podrà abastir 1,6 milions de llars; i Three, fins a més de dos milions. L’aposta per l’energia eòlica, doncs, és un element clau en l’augment del tant per cent d’energia generada al món que té un origen renovable. En aquest sentit, el Regne Unit, amb 37 parc eòlics marins, té la capacitat de generació més gran del món en aquesta font, i els projectes en construcció indiquen que serà difícil superar-lo si més no durant uns anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa