MonPlaneta
Un escorpí de fa 440 milions d’anys, primer animal a sortir del mar per viure a terra
El primer animal que va sortir de l'aigua era gairebé indistingible dels escorpins que poden trobar a dia d'avui
El primer animal que va sortir de l’aigua era gairebé indistingible dels escorpins que poden trobar a dia d’avui | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

Un escorpí de fa 437 milions d’anys va ser, segons un equip de científics nord-americans, el primer animal que va sortir de les aigües per endinsar-se a terra ferma, un pas primigeni però d’una importància cabdal en la història de l’evolució de la vida al nostre planeta. Segons semblen indicar les restes de dos d’aquests aràcnids, pertanyents a l’espècie Parioscopio venator, van ser dels primers, si no els primers, a poder respirar fora del mar i es creu que van adoptar un estil de vida amfibi, sense que s’hagi pogut conèixer amb seguretat quant de temps passavan dins de l’aigua i quant a fora.

Tot i que trobar restes fossilitzades d’animals amb una estructura com la dels escorpins és força rar, el descobriment de dos exemplars particularment ben conservats ha permès als experts de la Universitat Otterbein arribar a la conclusió que les seves semblances anatòmiques amb els escorpins actuals els van donar la possibilitat de respirar a terra ferma. Concretament, el seu sistema respiratori, que s’assembla al dels crancs ferradura, fa pensar que eren capaços de viure a qualsevol dels dos entorns i que, com ells, haurien passat una part important del seu temps fora de l’aigua, en un moment en què les úniques que havien colonitzat la terra eren les plantes.

Comparació entre les restes trobades i un escorpí modern
Comparació entre les restes trobades i un escorpí modern | Universitat Otterbein

!--akiadsense-->

Amb una mida aproximada de dos centímetres, aquests primers exploradors de les regions emergides de la Terra devien ser, sembla, pràcticament indistingibles dels escorpins actuals, tot i que no es pot saber amb seguretat si la seva cua era verinosa a causa de la manera com es van conservar que, això sí, va permetre observar amb força detall els seus sistemes circulatori, respiratori i digestiu. Així doncs, un dels moments més importants de l’evolució dels organismes vius de la Terra podria tenir, per fi, un protagonista clar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa