!--akiadsense-->

Són conceptes que en general es confonen. Reciclat i ecològic no són sinònims. Són paraules diferents que a vegades conflueixen però no sempre. Es poden aplicar a la majoria de productes, però en aquesta ocasió parlem del paper.

El paper ecològic és aquell que en el seu procés de producció s’han tingut en compte criteris de sostenibilitat i de respecte amb el medi ambient. Es pretén així minimitzar l’impacte ambiental que com a qualsevol altre procés industrial, té la fabricació del paper.

Per tant, el concepte ecològic es refereix al seguiment d’unes pràctiques determinades al llarg de tot el procés de producció, des del començament fins al final.

Per exemple, per blanquejar el paper, en el cas d’un paper no ecològic se sol utilitzar clor gas, un element altament contaminant, en canvi, en la producció de paper qualificat com a ecològic s’utilitzen altres productes com el diòxid de clor, l’oxigen o l’ozó, entre d’altres.

Altres criteris poden ser el nivell d’emissions a l’aigua i a l’atmosfera durant el procés de producció, el consum d’energia elèctrica i tèrmica i el tractament dels residus generats.

Totes aquestes pautes estan regulades i controlades i si es compleixen el paper que ha seguit aquests criteris pot obtenir certes certificacions per part d’organismes qualificats. Per exemple l’Etiqueta Ecològica Europea.

!--akiadsense-->

El paper reciclat és aquell que es fabrica a partir de fibres que ja s’han utilitzat prèviament.

L’element bàsic necessari per a la fabricació de paper és la fibra de cel·lulosa i aquesta es pot obtenir fonamentalment per dues vies: la tala d’arbres o el reciclatge de paper existent i que ja no s’usa.

Per produir-lo s’ha de recuperar i seleccionar paper que es pugui utilitzar, perquè no tot serveix, i no cal talar cap arbre.

Aquests papers també tenen la seva certificació com el segell Àngel Blau

Així les coses hi ha paper ecològic no reciclat, paper ecològic reciclat, paper reciclat ecològic, i paper reciclat que no ho és.

Trobareu més informació sobre el paper i el medi ambient aquí i aquí

I sobre la gestió del paper com a residu aquí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa