Partim de la base que el millor residu és aquell que no es genera. Però dit això el paper d’alumini, el que coneixem popularment com el paper de plata, es troba a totes les cases.

Es diu que és especialment perjudicial pel medi ambient, que no es pot reciclar i que per tant hauria d’anar al contenidor de rebuig. Però no és exactament així.

D’entrada, cal no perdre de vista que l’obtenció de l’alumini, el material amb els que després es faran aquesta làmines primes que utiitzem per embolicar menjar, per congelar, per conservar o per cuinar suposa una despesa energètica molt elevada. Concretament 15.000 Kwh per cada tona. Perquè us feu a la idea per obtenir una tona d’acer es necessiten 5.000 Kwh.

Ara bé, es tracta d’un dels pocs casos en els que la mateixa indústria productora està interessada en el seu reciclatge perquè és rendible. L’alumini que es torna fondre pot servir altra vegada per fer laminat de la mateixa qualitat que el que s’obté de nou. I la despesa energètica d’aquest procés representa tant sols un 6% de la que que es necessita per però per primer cop.

Per tant: el paper d’alumini es pot reciclar i ha d’anar al contenidor groc. Però fem-lo servir amb reserves.

Unes xifres per il·lustrar-ho: La producció de làmines d’alumini per fer paper domèstic a l’estat espanyol és de 60.000 tones anuals. L’energia gastada per produir les 60.000 tonelades és de 900.000.000 Kwh/hora. Una quantitat que és equivalent al consum anual de 250.000 famílies catalanes.

Si tenim en compte que l’alumini no només s’utilitza pel paper de plata, val la pena recordar que qualsevol altre envàs fet d’aquest material és més fàcil de recuperar.

Així, tornant als inicisi hi ha alternatives per no fer-lo servir i evitar d’aquesta manera generar aquest residu.

Per embolicar els entrepans es poden utilitzar embolcalls de tela que només netejant-los es poden tornar a fer servir.

Per congelar o conservar els aliments, és millor fer servir carmanyoles de plàstics (els túpers) reutilitzables.

Per cuinar hi ha estris al mercat que us permetran fer aliments “a la papillot” sense necessitat d’utilitzar el paper de plata i amb els mateixos resultats.

Així doncs, les recomanació que es fa des de totes les administracions és buscar alternatives per no utilitzar-ho. Què si ho feu tingueu en compte la despesa que suposa la seva producció i si finalment el feu servir recordeu dipositar-lo al contenidor groc.

Nou comentari

Comparteix