MonPlaneta
Aconsegueixen eliminar gairebé tots els mosquits tigre de dues illes xineses
Mosquit tigre
Mosquit tigre | Getty Images

!--akiadsense-->

La població de mosquits tigre, una de les espècies més invasives del món, ha estat eliminada gairebé per complet de dues illes del sud de la Xina gràcies a l’experiment d’un equip de científics liderats per Xi Zhiyong, professor de la Universitat Estatal de Michigan (Estats Units). Segons expliquen els responsables d’aquest fet en un article publicat a la revista ‘Nature’, la prova va aconseguir reduir el número de femelles, responsables tant de les picades com de la transmissió de malalties, en un 94%, fent que les picades caiguessin fins a un 97%.

Reduir tant com es pugui les poblacions de mosquits d’arreu del món ha estat l’objectiu de diversos equips d’investigadors que, durant els darrers anys, han abordat el problema que suposen les seves picades des de diversos fronts. Aquests treballs resulten especialment importants en un moment en què, a causa del canvi climàtic, s’espera que arribin a zones on no havien pogut viure mai i alguns càlculsestimen en 1.000 milions de persones més que fins ara les que podrien córrer el risc de contraure malalties transmeses per aquests insectes durant les properes dècades.

Mosquit tigre | Cedida/Frankieleon

!--akiadsense-->

En aquest cas, el professor Xi i el seu equip van mirar de reduir la capacitat reproductiva dels mosquits tigre. Durant les temporades de cria dels anys 2016 i 2017, els científics van alliberar a les dues illes uns mosquits que havien estat esterilitzats. En el cas de les femelles, amb radiació de baixa intensitat; en el dels mascles, amb el bacteri Wolbachia. Els resultats, com s’ha pogut comprovar, van ser espectaculars, i les femelles de mosquit tigre pràcticament van desaparèixer de les dues illes en el que és l’èxit més gran d’un experiment d’aquest tipus en una espècie de mosquit que és extremadament difícil d’eliminar amb mètodes tradicionals.

Originari d’Àsia, els mosquits tigre són altament invasius i, durant els darrers 40 anys, s’han escampat per tot el món, arribant, l’any 2004, al nostre país. Tot i que a Catalunya encara no ens hem de preocupar excessivament per la seva capacitat de transmetre malalties com el dengue o la malària, podria ser qüestió de temps. A Guangzhou, una gran ciutat propera a les dues illes on s’han dut a terme els experiments, el 2014 més de 37.000 persones van ser infectades pel dengue a causa de les picades de mosquit, i a les Filipines, aquest mateix juliol de 2019, es va declarar una alerta nacional perquè més de 450 persones havien mort d’aquesta malaltia des de principis d’any. Així doncs, experiments com el del professor Xi són molt importants perquè, en el futur, podrien salvar milions de vides arreu del món eliminant un dels vectors de tramissió de malalties més importants que es coneixen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa