MonPlaneta
El Pallars Jussà identifica 29 tipus de varietats locals d’olivera
  • CA

L’Ajuntament de Tremp al Pallars Jussà, a través del programa ‘Al teu gust’ i amb la col·laboració amb l’Associació de Productors d’oli del Pallars, ha identificat 29 varietats diferents d’olivera, algunes en perill d’extinció, ja que només se n’han pogut documentar un exemplar d’aquestes. Amb la intenció que aquestes oliveres no desapareguin es crearà una segona finca experimental amb les 15 varietat documentades en aquesta segona fase.

Durant la primera fase de la documentació es van identificar 14 tipus d’olivera i es va crear una finca experimental molt a prop de la Pobla de Segur. Paral·lelament, un estudi ha conclòs que els olis del Pallars són molt rics en polifenols (un grup de substàncies químiques trobades en plantes) i àcid oleic, a més de tenir una gran personalitat gràcies a la zona geogràfica on podem trobar aquests exemplars.

Els dos tècnics que han fet l’estudi de varietats locals d’olivera del Pallars Jussà i la seva caracterització: Job Roig i Antònia Ninot. | Marta Lluvich (ACN)

S’ha de seguir estudiant aquestes oliveres

En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, el president de l’Associació de productors d’oli del Pallars, Oriol Sullà, explica que s’haurà de seguir estudiant aquestes oliveres per determinar quines d’aquestes 29 són millors en la qualitat de l’oli i quines són més productives. De fet, Sullà s’ha mostrat molt orgullós de ser una de les poques zones d’Europa que té tantes varietats autòctones d’oliveres.

La segona finca experimental de varietats locals d’olivera encara no té una ubicació exacta, però que molt probablement serà a la zona de la vall de Barcedana. Aquestes finques tenen com a objectiu fer un seguiment de les diverses varietats i preservar la riquesa de les oliveres del Pallars, una riquesa que ha destacat Job Roig, tècnic encarregat de l’estudi, a l’ACN, citant la ‘cua de cirera’ una de les varietats que més s’ha conservat i que té més superfície plantada. Roig assenyala que altres varietats “més rares” que estan catalogades amb l’estatus de “relíquies” són la ‘colomar’ o la ‘morcaire’.

El tècnic ha fet la prospecció i les visites al camp per localitzar i documentar tantes varietats d’olivera com fos possible. Gràcies a això ha desenvolupat un mapa on es troben aquestes varietats. Segons Roig, el següent pas és que els agricultors valorin, de nou, les diverses varietats d’olivera, que les plantin i aconseguir que els consumidors apreciïn els olis gastronòmicament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa