MonPlaneta
L’olivera i la fruita seca, protagonistes del VI Simposi de Producció Agrària Ecològica
Ametllers florits

!--akiadsense-->

Els propers 11 i 12 de desembre, el recinte Firal de Reus acollirà el VI Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica, que enguany es dedica a l’olivera i la fruita seca ecològiques. L’objectiu és transferir informació tècnica d’actualitat a aquest sector, comptant amb la participació de diversos experts nacionals i internacionals en la matèria, i constituint un lloc de trobada i intercanvi d’experiències per a tots els professionals de l’agricultura ecològica del país.

Les produccions ecològiques d’olivera i fruita seca són tradicionals en aquest sector, i es remunten als anys 80. La superfície dedicada a la producció d’olivera ha anat pujant en els últims 10 anys, fins a ocupar més de 8.000 ha, que significa que el 7% de la superfície catalana de conreu de l’olivera es fa de forma ecològica. Pel que fa a la superfície dedicada al conreu ecològic de fruita seca, encara que en menor mesura, també ha crescut, fins arribar a més de 2.500 ha, que suposa el 4,6% del total.

Malgrat l’elevada superfície d’aquests conreus en producció ecològica, encara hi ha moltes mancances tècniques i estructurals que comprometen el seu desenvolupament tècnic i la consolidació dels productors i les empreses implicades.

Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha decidit dedicar la sisena edició del Simposi de producció agroalimentària ecològica a l’olivera i fruita seca ecològiques. El DARP, en col·laboració amb diverses entitats, universitats i centres de recerca i entitats del sector promouen aquest simposi de producció agroalimentària ecològica on s’abordaran la gestió i comercialització dels conreus de l’olivera i fruita seca ecològiques, amb una especial èmfasi al conreu de l’ametller, l’avellaner i el noguer.

El programa del Simposi ha estat proposat per un Comitè tècnic, format en aquesta ocasió per representants del DARP, de l’IRTA i de diferents Agrupacions de Defensa Vegetal catalanes, així com d’alguna empresa en representació del sector productiu.

El cost d’assistència al Simposi és de 35€, preu que inclou el dinar. L’aforament està limitat a 250 persones. Els interessats ja poden formalitzar les seves inscripcions a través d’aquest enllaç . Trobareu tota la informació referent al Simposi al web del departament d’Agricultura.

Pel foment de la producció ecològica

El mercat dels productes ecològics no deixa de créixer, tant en el consum com en la producció. La facturació de les empreses catalanes ecològiques a finals de 2016 arribava gairebé als 500 milions d’euros, amb un creixement del 20% respecte a l’any anterior.

Per seguir fomentant el creixement i la diversificació de les produccions ecològiques, el desenvolupament de les iniciatives i activitats comercials, i la promoció del mercat interior de consum dels aliments ecològics, el Departament d’Agricultura va aprovar el Programa de Foment de la Producció Agroalimentària Ecològica per al període 2015-2020, organitzat en àmbits de treball i en projectes específics, entre els quals es troba el Simposi de Producció Agrària Ecològica.

La producció agroalimentària ecològica és un sistema de treball que utilitza substàncies i processos naturals, i cerca l’obtenció d’aliments d’alta qualitat que no danyin el medi ambient ni la salut humana. Es tracta d’un sistema de producció reconegut a escala internacional; i la Unió Europea (UE) disposa d’una normativa específica que estableix les normes de producció ecològiques i que exigeix un control i una certificació a totes les empreses que produeixen i comercialitzen productes ecològics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa