MonPlaneta
La desforestació a l’Amazònia segueix fora de control
  • CA

L’Institut Brasiler de Recerques Espacials (INPE) ha fet públiques les dades de desforestació entre l’agost de 2020 i el juliol de 2021, havent-se registrat una pèrdua de 8.712 Km2, la segona més gran quantitat de desforestació anual mai mesurada per sistema d’alerta DETER-B. (1)

“Després del procés de desmantellament de les lleis de protecció ambiental, el govern de Jair Bolsonaro i el congrés brasiler estan tractant e recompensar els que practiquen la desforestació il·legal i el robatori de terres”, diu Cristiane Mazzetti, portaveu de Greenpeace Brasil. “Això empitjorarà l’actual crisi climàtica i de biodiversitat”.

El passat dimarts 3 d’agost, la Càmera de Diputats de Brasil va aprovar el projecte de llei PL2633, una legislació que col legitimar l’abassegament de terres públiques. Aquesta pràctica està directament relacionada amb la desforestació d’un terç de tota la superfície que perd l’Amazònia brasilera. Malgrat les recents promeses de Bolsonaro d’abordar la desforestació il·legal, i al temps que espera negociar els acords comercials amb la UE, EUA, Regne Unit i Canadà, ell i els seus aliats estan impulsant un conjunt de projectes de llei que permetrien una major desforestació i soscavarien el dret dels pobles indígenes sobre els seus territoris

“Pocs creien en les falses promeses de Bolsonaro de reduir en un 10% la desforestació. Mentre el seu govern segueix afeblint la capacitat de les agències ambientals per fer acomplir la llei, per tercer any consecutiu es torna a recórrer a les forces armades per investigar delictes ambientals, una estratègia que ha demostrat ser ineficaç”, continua Mazzetti, “però si el Senat brasiler aprova la llei d’acaparadors de terres, el col·lapse de l’Amazònia es precipitarà, destruint parts de la selva tropical que són clau per prevenir les pitjors escenaris d’emergències climàtiques y de biodiversitat”

Cada any, Greenpeace Brasil sobrevola l’Amazones per monitorar la desforestació i els incendis porestals sobre alertes del sistema Deter (Sisema de Detecció de Desforestació en Temps Real) i Prodes (Projecte de Monitoreig Satel·lital de l’Amazónia brasilera), a més de punts de calor notificats per l’Inpe (Institut Nacional d’Investigacions Espacials), als estats d’Amazones, Rondônia, Mato Grosso i Pará.

En un sobrevol realitzat en la darrera setmana de juliol, Greenpeace va localitzar incendis a diverses zones afectades per la desforestació, inclosa una zona desforestada que abarcava 2.716 hectàrees (equivalent a 3.888 camps de futbol). És d’esperar que aquestes àrees parcialment talades cremin les properes setmanes, quan la vegetació restant esdevingui més seca i susceptible al foc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa