L’aparició de plàstics i microplàstics als productes de consum dels humans s’han convertit en un problema per a la salut humana. Una nova recerca centrada en els raves ha pogut demostrar que els nanoplàstics -plàstics que poden arribar a mesurar menys d’una milionèsima de centímetre de diàmetre- arriben a penetrar en les arrels dels raves i, posteriorment i segons creix el vegetal es distribueixen arreu del producte i s’estenen fins a les zones comestibles. L’estudi, elaborat per experts en ciències vegetals, química ambiental i contaminació plàstica de la Universitat de Plymouth, va utilitzar un sistema de cultiu hidropònic -un mètode de conreu plantes fent servir solucions químiques de nutrients minerals dins l’aigua, sense fer servir cap mena de terra- on van col·locar els raves amb les arrels no carnoses de la planta en contacte amb una solució de nanopartícules de poliestirè.
Els investigadors van deixar el cultiu durant cinc dies i van estudiar com les partícules de plàstic van penetrar, i amb quina força ho van fer, dins la planta. Els resultats mostren que prop del 5% de les partícules que estaven dins la solució emprada havien acabat retingudes pel sistema radicular, un fet que suposa que milions de nanoplàstics van entrar al cultiu i el producte final. Els investigadors, a més, afegeixen que d’aquestes partícules van entrar dins del vegetal prop d’una quarta part havia arribat a penetrar en les arrels carnoses comestibles i el 10% s’havia acumulat a les fulles.
Noves troballes sobre la relació entre els aliments i els nanoplàstics
Els membres de l’estudi indiquen que el resultat d’aquest és de gran valor, ja que alerta sobre una nova via en la qual els humans i els animals estan consumint de forma involuntària els nanoplàstics i altres tipus de partícules i fibres nocives per a la salut i que estan, cada vegada més, presents en el medi ambient. Els investigadors, paral·lelament, demanen que s’inverteixi temps i recursos en investigar l’impacte per a la salut i el medi ambient d’aquestes partícules i com arriben al menjar, ja que es tracta d’un problema de seguretat alimentari.

“Les plantes tenen una capa dins de les seves arrels anomenada franja Caspariana, que hauria d’actuar com una forma de filtre contra les partícules, moltes de les quals poden ser perjudicials. Aquesta és la primera vegada que un estudi demostra que les partícules nanoplàstiques podrien superar aquesta barrera, amb el potencial d’acumular-se dins de les plantes i passar a qualsevol cosa que les consumeixi. No hi ha cap raó per creure que això sigui únic d’aquesta verdura, amb la clara possibilitat que els nanoplàstics s’absorbeixin en diversos tipus de productes que es cultiven a tot el món”, alerta Nathaniel Clarke, un dels autors de l’estudi.