MonPlaneta
Troben un continent perdut que podria explicar l’evolució dels mamífers

Un continent oblidat, que ha estat batejat amb el nom de Balcanatòlia, podria explicar la colonització d’Europa per part dels mamífers fa 34 milions d’anys. En un article publicat a la revista ‘Earth Science Reviews’, un equip de paleontòlegs i geòlegs francesos, turcs i nord-americans revelen l’existència d’aquesta massa de terra, entre els Balcans i l’Anatòlia actuals, on hi haurien viscut els avantpassats dels mamífers que coneixem avui.

Durant l’Eocè, fa entre 55 i 34 milions d’anys, Europa Occidental i l’est d’Àsia estaven separats i tenien mamífers molt diferents. Si a Àsia hi havia una fauna diversa, incloent les famílies que podem trobar avui a tots dos continents, a Europa hi havia una fauna específica, amb grups com ara els Palaeotheres, emparentats amb els cavalls però que s’assemblaven més als tapirs.

Fa 34 milions d’anys, els mamífers asiàtics van començar a colonitzar Europa Occidental, canviant els ecosistemes i duent a l’extinció els que hi havien viscut fins aleshores. Abans d’això, però, als Balcans ja hi havia animals asiàtics, indicant que la colonització va començar abans que no es pensava.

Aquest nou estudi ha trobat una explicació a aquest misteri. Repassant descobriments anteriors, fins i tot del segle XIX, i revisant-ne els resultats, han arribat a la conclusió que, durant l’Eocè, la fauna dels actuals Balcans i Anatòlia era específica d’aquell indret i diferent de la que hi havia més tant a l’est com a l’oest. Entre els animals hi havia marsupials semblants als d’Amèrica del Sud i grans herbívors de característiques semblants als hipopòtams i que havien viscut a Àfrica. En vista de tot això, sembla clar que la regió havia d’haver estat una massa de terra separada de les del seu voltant.

Gràcies a això, i al descobriment d’un jaciment a Turquia de fa entre 38 i 35 milions d’anys i on s’han trobat els mamífers asiàtics més antics de la regió, sembla clar que durant una època, entre Europa, Àfrica i Àsia, hi havia hagut un quart continent, que existia fa 50 milions d’anys, que en fa 40 ja tenia mamífers asiàtics i que probablement en fa 34, quan es va produir una gran glaciació, va quedar connectat amb Europa Occidental, permetent la gran colonització que va dur a la fauna actual del nostre continent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa