MonPlaneta
El Tiranosaure Rex que coneixem podrien ser tres espècies diferents
  • CA

El Tyrannosaurus rex, un dels depredadors terrestres més grans que han existit mai, podria no ser una sola espècie sinó tres de diferents però molt semblants entre elles, si més no en el registre fòssil. Ho afirma un estudi publicat recentment a la revista ‘Evolutionary Biology’, que després d’estudiar ossos i dents de 37 exemplars proposa l’existència dels tiranosaures “rei”, “reina” i “emperador”.

Fins ara, les diferències detectades entre diversos exemplars del que es considerava una sola espècie s’havien atribuït al dimorfisme sexual (mascle-femella), a l’estadi de desenvolupament (jove-adult) o, fins i tot, a les característiques particulars de cada individu, especialment pel que fa a la mida. També s’havien detectat, però, altres diferències, com ara en la forma i la mida d’algunes dents concretes.

Reproducció artística d'un tiranosaure rex
L’aspecte d’un tiranosaure rex hauria pogut ser semblant a aquest, però amb prou diferències com per poder-ne distingir tres espècies | Arxiu

Diferències subtils

Els investigadors van comparar els fèmurs de 24 exemplars i van mesurar la base de les dents o l’espai deixat a la mandíbula en una dotzena més. Tot plegat va fer-los arribar a la conclusió que, entre fa 90 i fa 66 milions d’anys, no hi havia una sola espècie de depredador gegantí sinó que n’hi va haver tres. Les diferències, però, eren petites, ja que pesaven tots entre 6 i 7 tones quan eren adults i tenien cranis i cossos semblants. De fet, els paleontòlegs han trobat que distingir-los és tan difícil com ho seria, fins i tot per a un expert, distingir l’esquelet d’un lleó i d’un tigre.

Una conclusió polèmica

L’afirmació que el Tiranosaure rex tenia espècies germanes, però, no ha estat acceptada ràpidament per la comunitat científica. Diversos mitjans que s’han fet ressò de la notícia expliquen que, en consultar altres experts, alguns han considerat que els diferències biològiques són massa petites com per considerar que els exemplars pertanyen a espècies diferents i, també, que la mostra feta servir no permet fer una afirmació com aquesta. A més, alguns estudis anteriors sobre les variacions entre diversos exemplars de tiranosaure no havien arribat a aquesta conclusió. El misteri que envolta aquests animals fascinants, doncs, continua obert.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa