Els animals gegants que vivien a l’Amèrica del Sud fa més de 12.000 anys, quan hi van arribar els primers humans, van ser immortalitzats per aquests darrers en un fris de 13 quilòmetres de llargada, ple de pintures rupestres que mostren grans bèsties de l’Edat de Gel. D’herbívors grans com elefants a ants amb trompa o peresosos gegantins, l’anàlisi d’aquest art primitiu a permès a un grup d’investigadors identificar diversos animals que formaven part de la fauna de l’època.

Les pintures són a la Serranía de la Lindosa, a la zona colombiana de la selva amazònica. En arribar a la regió, els primers habitants humans de la zona van començar a reflectir la fauna que els envoltava: micos, porcs espins, jaguars, peixos, tortugues… i altres animals que, a dia d’avui, resulten molt més sorprenents.

Els animals van ser representats amb prou detall com perquè els investigadors actuals mirin d'identificar-los | Philosophical Transactions of the Royal Society B
Els animals van ser representats amb prou detall com perquè els investigadors actuals mirin d’identificar-los | Philosophical Transactions of the Royal Society B

Tot i que es pensa que va començar a ser pintat fa més de 12.000 anys, l’estudi, publicat a la revista ‘Philosophical Transactions of the Royal Society B’, també afirma que el procés de creació d’aquesta obra d’art enorme va durar centenars o milers d’anys. Probablement, representa la història dels colonitzadors de la darrera regió de la Terra on encara no hi havia humans, i la dels animals enormes que van trobar en aquelles selves desconegudes.

Una identificació discutida

El descobriment d’aquests éssers gegantins entre les pintures, que tenen un nivell de detall molt destacable, no ha comptat amb l’acord de tota la comunitat científica. D’una banda, l’estat de conservació del fris fa que alguns pensin que és d’origen molt més recent. A més, també hi ha qui pensa que alguns animals han estat mal identificats i que, per exemple, el que es creu que és un peresòs gegant podria ser, en realitat, una capibara. Tot i això, els responsables d’aquest estudi estan convençuts de les proves que han trobat que els humans primitius encara havien trobat alguns dels grans mamífers gegants del passat, que es van anar extingint durant uns quants milers d’anys.

Entre els éssers identificats n'hi ha de ben curiosos, com aquest | Philosophical Transactions of the Royal Society B
Entre els éssers identificats n’hi ha de ben curiosos, com aquest | Philosophical Transactions of the Royal Society B

Entre els identificats, a més del peresòs gegant, hi havia un gomfotèrid, avantpassat dels elefants, un cavall de coll molt gruixut, un possible avantpassat de les llames o un ungulat amb trompa. Tots aquests animals són coneguts d’abans gràcies al registre fòssil, i és per això que s’han pogut relacionar amb les pintures de Lindosa, que tenen uns 12.600 anys.

Nou comentari

Comparteix