Modifiquen genèticament el blat per eliminar un component cancerígen de les torrades

Les autoritats britàniques han aprovat l’inici de les proves de camp del primer blat modificat genèticament del país, les primeres que s’han fet mai al Regne Unit i a Europa amb blat editat amb el sistema CRISPR. Les llavors es plantaran aquesta mateixa tardor a l’institut de recerca Rothamshed, a Hertfordshire (Anglaterra). L’objectiu de l’edició genètica és molt específic: reduir la presència d’un compost al blat que, en fer-se pa i torrar-se, es converteix en una substància cancerígena.

Gràcies a l’edició genètica, els científics han aconseguit un blat amb menys asparagina, un aminoàcid que, quan el pa es cou o es torra, es converteix en acrilamida, un producte que se sap que causa càncer en rates i ratolins i que, probablement, també ho fa en humans. Tot i que l’acrilamida del pa és relativament baixa, en torrar-lo es multiplica, com també passa amb les patates quan les fregim o les fem al forn o a la brasa.

Els investigadors han aconseguit desactivar el gen que sintetitza l’asparagina, reduint la seva presència al blat fins a un 90%. Ara cal veure quanta asparagina té el blat quan creix als camps i mirar si l’edició té cap efecte en la producció i els valors nutricionals, per tal de saber si es poden reduir els nivells d’aquest cancerígen sense afectar la quantitat i qualitat del blat. Les proves amb aquest blat modificat genèticament duraran cinc anys.

Nou comentari