MonPlaneta
Modifiquen genèticament el blat per eliminar un component cancerígen de les torrades
  • CA

Les autoritats britàniques han aprovat l’inici de les proves de camp del primer blat modificat genèticament del país, les primeres que s’han fet mai al Regne Unit i a Europa amb blat editat amb el sistema CRISPR. Les llavors es plantaran aquesta mateixa tardor a l’institut de recerca Rothamshed, a Hertfordshire (Anglaterra). L’objectiu de l’edició genètica és molt específic: reduir la presència d’un compost al blat que, en fer-se pa i torrar-se, es converteix en una substància cancerígena.

Gràcies a l’edició genètica, els científics han aconseguit un blat amb menys asparagina, un aminoàcid que, quan el pa es cou o es torra, es converteix en acrilamida, un producte que se sap que causa càncer en rates i ratolins i que, probablement, també ho fa en humans. Tot i que l’acrilamida del pa és relativament baixa, en torrar-lo es multiplica, com també passa amb les patates quan les fregim o les fem al forn o a la brasa.

Els investigadors han aconseguit desactivar el gen que sintetitza l’asparagina, reduint la seva presència al blat fins a un 90%. Ara cal veure quanta asparagina té el blat quan creix als camps i mirar si l’edició té cap efecte en la producció i els valors nutricionals, per tal de saber si es poden reduir els nivells d’aquest cancerígen sense afectar la quantitat i qualitat del blat. Les proves amb aquest blat modificat genèticament duraran cinc anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa