MonPlaneta
Les rates prefereixen ajudar “els seus” i la raó pot ser la mateixa en les persones

Fa una dècada, els científics van descobrir que les rates de laboratori ajuden una altra rata que tingui un problema sempre i quan no la considerin una nouvinguda. Ara, una investigació de la Universitat de Berkeley (Estats Units), publicada a la revista ‘eLife’, apunta que l’altruisme, tant en rates com en humans, està motivada per les relacions socials i la familiaritat i no pas en la compassió o la culpa. Així, la identitat de grup d’una rata amb problemes té una influència enorme en la reacció de les altres, mostrant un mecanisme biològic de biaix de grup.

En un moment on els conflictes religiosos, racials i ètnics són cada cop més importants, els resultats d’aquest estudi indiquen que la integració, i no pas la segregació, és la millor manera de fomentar la cooperació entre humans. El sentiment de pertinença, doncs, és molt més poderós que un simple augment de l’empatia. En aquest estudi, els investigadors van mirar de trobar les xarxes cerebrals que s’activaven en les rates en resposta a l’empatia i si en els humans passava el mateix, cosa que va resultar ser certa. El fet que hi hagi una xarxa semblant aporta proves que tenir cura dels altres és un comportament gravat als mecanismes neurobiològics dels mamífers.

Ratolí en un laboratori  | UB
Ratolí en un laboratori | UB

Així, totes les rates van sentir empatia davant d’una altra rata que patia. Que responguessin, però, és tota una altra història, ja que per això cal que s’activi el circuit de recompensa i això només passava si la rata atrapada era membre del seu grup. La comprovació es va fer amb més de 60 parells de rates que van ser seguides durant dues setmanes. Així, els resultats indiquen clarament que l’empatia no és suficient per predir una resposta de socors, una dada molt important, i que per fer que una gent n’ajudi una altra cal que incrementis la seva sensació de pertinença al mateix grup, d’identitat comuna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa