MonPlaneta
L’any a ‘Món Planeta’ més enllà de la Covid-19
  • CA

L’any 2020 que ara s’acaba ha estat marcat, i sembla gairebé absurd dir-ho, per la pandèmia global de Covid-19 que ha afectat i continua afectant tot el món. Tot i això, durant els darrers dotze mesos a ‘Món Planeta’ també hem informat d’altres fets que, per la seva importància o com de sorprenents van ser, també valen la pena de recordar. És per això que us en fem una petita llista per posar èmfasi, ara que sembla que es comença a veure llum al final del túnel, que hi havida més enllà de la Covid.

1 – Els astrònoms, bocabadats davant el descobriment d’una estrella de neutrons negra. Aquest cos celeste, que creien que era impossible que existís, podria transformar la nostra comprensió dels misteris de l’Univers.

2 – Alerten que pot arribar un nou mosquit transmissor de virus a Catalunya. L’ADEPAP adverteix que l”Aedes japonicus’ ja ha arribat a la península ibèrica i s’expandeix ràpidament.

3 – Florida alliberarà 750 milions de mosquits modificats genèticament. L’objectiu és reduir la població d’Aedes aegypti, transmissor del dengue, el Zika, el chikunguya i la febre groga. Els ecologistes avisen que la mesura pot tenir conseqüències imprevisibles.

4 – Un grup d’adolescents troba una pila de monedes d’or enterrades fa 1.100 anys a Israel. Guardades a l’interior d’un gerro, són 845 grams d’or de 24 quirats del califat abbàssida i un fragment de moneda de l’Imperi Bizantí.

5 – L’ós Cachou va ser enverinat amb anticongelant per a cotxes. L’agent de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran detingut en relació amb la mort del plantígrad es va negar a declarar.

6 – Un antic cap de la seguretat espacial israeliana afirma que els extraterrestres existeixen. Segons Haim Eshed, la Humanitat no està preparada per saber-ho i és per això que l’anomenada “Federació Galàtica” només està en contacte amb governs com el nord-americà i el del seu país

7 – Menjar fruits secs provoca canvis en la funció de l’ADN dels espermatozoides. Les modificacions poden comportar variacions en la capacitat de fecundar.

8 – Capten les primeres imatges d’una família de llúdrigues a la conca del Besòs. L’espècie es considerava extingida d’aquest hàbitat des de mitjan segle XX.

9 – Una empresa catalana crea una cabina que permet detectar en cinc minuts lesions cancerígenes. El dispositiu utilitza intel·ligència artificial i envia un informe al dermatòleg perquè faci un diagnòstic més ràpid

10 – Desxifren què diuen les abelles reina quan acaben de néixer. Gràcies a uns sensors de vibració molt precisos, uns científics han aconseguit entendre els cants i nyequeigs d’aquestes abelles quan encara són al rusc de la mare.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa