MonPlaneta
La història està escrita a la gramàtica
  • CA

D’ençà de la seva aparició, els humans no han parat de moure’s per tot el món i això ha acabat creant l’enorme riquesa lingüística i cultural que hi ha al nostre planeta. Una història que, a més, és enormement complexa. A la revista ‘Science Advances’, un equip d’investigadors de la Universitat de Zuric (Suïssa) ha elaborat un arbre de famílies lingüístiques a través d’un període de més de 10.000 anys fent servir dades genètiques, lingüístiques i musicals emprant les noves tecnologies digitals. El seu descobriment principal és sorprenent: la gramàtica reflecteix millor l’evolució històrica de les poblacions que cap altre tret cultural i és una imatge gairebé calcada a la que ofereix l’ADN.

Els moviments, unions i separacions de població han deixat una marca molt forta tant en les tradicions culturals com en les llengües d’arreu del món, i reconstruir aquesta història és un repte enorme. L’enorme diversitat lingüística mundial, amb més de 7.000 llengües, també es pot veure en variacions genètiques. Darwin ja va indicar que els gens i la cultura es transmeten de generació en generació amb petites variacions a cada pas. Quan aquestes dues evolucions no es corresponen o canvien dràsticament, és que hi ha hagut intercanvis, ja siguin comercials, per migracions o per conquesta.

Per a aquest estudi, els investigadors van triar el nord-est d’Àsia, una regió molt interessant com a cruïlla central de la prehistòria tant d’aquell continent com d’Amèrica, amb poblacions molt properes però amb una gran diversitat cultural i lingüística. Analitzant 11 famílies lingüístiques diferents i fent servir dades genètiques, van comprarar els genomes i també les gramàtiques, fonètiques i lèxics i l’estructura i l’estil de les seves músiques tradicionals, arribant a la conclusió que la gramàtica i la genètica segueixen camins molt semblants i reflecteixen una història molt complexa de l’actualitat fins la prehistòria. Així, aquesta col·laboració única entre científics i analistes de dades ha fet una passa més per entendre la història cultural dels humans, posant la gramàtica en un lloc molt més important que fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa