MonPlaneta
La femta pot ajudar a la detecció primerenca del càncer de pàncrees

L’anàlisi de mostres de femta poden ser una manera molt útil de detectar aviat el càncer de pàncrees i contribuïr a salvar vides. Aquesta malaltia, que no produeix símptomes fins molt tard, es podria identificar de manera primerenca ja que habitualment, un cop es detecta, ja està avançat i és molt més difícil de tractar. Aquest nou mètode ha estat anunciat en un article a la revista ‘Gut’ i relaciona canvis en el microbioma amb la presència d’un tumor.

L’estudi que ha permès descobrir aquesta manera d’identificar el càncer de pàncrees, s’ha fet gràcies a un estudi amb 136 voluntaris d’un hospital de Madrid i un de Barcelona, alguns dels quals patien la malaltia i altres que no i que van ser grup de control. Se’ls van recollir mostres tant de femta com de saliva i van ser analitzades per veure si s’observaven diferències recurrents entre els grups.

Si bé en la saliva no es va detectar res d’inusual, a les deposicions se’n va veure una que podria ajudar a la detecció primerenca d’aquest càncer, que actualment té una supervivència als cinc anys de menys d’un 5%. En observar el microbioma dels intestins dels participants a l’estudi, es va veure un patró que es complia en els pacients malalts i no en els altres.

El mal de panxa és un dels símptomes del càncer de pàncrees, massa vague com per dur a fer proves dianòstiques concretes | Pixabay
El mal de panxa és un dels símptomes del càncer de pàncrees, massa vague com per dur a fer proves dianòstiques concretes | Pixabay

Una nova via per salvar vides

Gràcies a aquest estudi, s’han començat a fer-ne de nous a diversos països, alguns dels quals ja han estat validats. En el futur, doncs, hi podria haver la possibilitat de tenir una manera de diagnosticar aquests càncers. Durant els primers estadis, quan seria molt més fàcil de tractar, causa símptomes molt generals com ara indigestió, irregularitat intestinal i alguns mals de panxa o d’esquena, de manera que fins que no apareixen els més característics no s’acostuma a diagnosticar i, quan es fa, sovint és massa tard.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa