Un nou estudi internacional elaborat per investigadors del Japó i Xile assenyala que l’excés de greix en la dieta pot suposar greus problemes per a la memòria. Els investigadors assenyalen que una dieta alta en greixos (HFD) es considera un factor de risc per a les deterioracions de la memòria relacionades amb l’edat, com la malaltia de l’Alzheimer. Els resultats mostren que la dieta alta en greixos va danyar “va danyar la memòria a termini intermedi (ITM), però no la memòria a curt termini (STM)”.
Per poder demostrar com afecta l’HFD a la memòria els investigadors van alimentar durant 7 dies diverses mosques del vinagre (mosques Drosòfila) amb una dieta estàndard i unes altres amb una dieta alta en greixos composta en un 8% de glucosa i un 20% d’oli de coco. Els resultats mostren que la memòria a curt termini (provada al cap de 3 minuts) d’aquelles mosques alimentades amb una dieta alta en greixos no va variar, però la memòria de terme intermedi (provada al cap de 3 hores) va experimentar una caiguda sense precedents. De fet, els investigadors també van analitzar la memòria a llarg termini (al cap de 24 hores) on també van veure que les mosques alimentades amb una dieta alta en greixos van patir un descens destacat.
Els investigadors destaquen que la dieta alta en greixos té un impacte directe a la memòria que dura hores -i també a la d’un dia- però que, en canvi, deixa intacta la memòria immediata, un fet que segons els investigadors és un patró que no mostra problemes d’atenció o percepció, sinó que són processos cel·lulars que sostenen i consoliden la memòria i, per tant, les mosques no és que no siguin capaces d’aprendre; sinó que no són capaces de retindre allò que han emprès. La dieta alta en greixos a la qual es va sotmetre aquestes mosques va alterar també el metabolisme d’aquests animals. Els investigadors van poder comprovar que l’HFD provoca un augment dels triglicèrids corporals i la glucosa.
Una afectació contra la neteja cel·lular del cervell
Els investigadors, a més, assenyalen que una dieta alta en greixos té una afectació directa sobre el cervell i ataca un procés crucial de neteja cel·lular del cervell com és l’autofàgia, un procés que fa que s’eliminin les ‘deixalles’ cel·lulars i permeten que es mantingui la funció saludable d’aquest procés. L’autofàgia fa que es fabriquin vesícules que engoleixen aquestes ‘deixalles’ i les envien als lisosomes, uns sacs àcids que tenen uns enzims capaços de degradar-ho tot.

Els autors de l’estudi destaquen que en el moment que es va poder millorar aquest procés en les mosques es van poder revertir els problemes de memòria associats a la dieta alta en greixos a les quals es va exposar aquests animals. “Aquest estudi proporciona nous coneixements sobre com la dieta influeix en la memòria i podria contribuir a futures recerques sobre la prevenció o el tractament de la pèrdua de memòria associada amb l’envelliment i les malalties neurodegeneratives”, destaquen els investigadors.