MonPlaneta
Esbrinen per què la crema de les Oreo sempre queda a un costat quan s’obren
  • CA

Els amants de les galetes Oreo, o fins i tot els qui només n’hagin menjat unes quantes vegades, saben que és complicat obrir-les com es vulgui. Tant si es vol tota la crema a un cantó, cosa que passa gairebé sempre, com si es vol repartida, cosa pràcticament impossible, la manera d’aconseguir-ho es resisteix.

En mans expertes

Ara, fins i tot un equip del prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts s’ha dedicat a estudiar-ho, i ha presentat els seus resultats a la revista ‘American Institute of Physics’. Anant més enllà de simplement intentar-ho amb les mans, han dissenyat un ‘Oreòmetre’, un aparell creat perquè separi les dues parts de la galeta fent la força de torsió exacta per aconseguir el resultat desitjat.

La ciència mira d’explicar un misteri quotidià | Piqsels

Resultats decebedors

Els seus experiments van ser un fracàs: tot i els seus càlculs, no van poder manipular la crema de la galeta perquè es distribuís de manera igual entre les dues meitats. Tal com passa amb les mans, gairebé sempre acaba a una de les dues bandes. Si no és així, conclouen, no és pas per haver-ho fet de la manera perfecta sinó pel nivell d’adhesió entre la crema i la galeta, un factor que no té res a veure amb nosaltres.

Tot i que l’estudi pot semblar frívol, en realitat ha estat el fruit de la intervenció de diversos enginyers mecànics i experts en física de materials, especialment en el flux de matèria entre sòlids i líquids. El més curiós és que, fins i tot amb la col·laboració de científics d’una de les institucions més prestigioses del món, han estat incapaços d’aconseguir allò que tots els fans d’aquestes galetes han volgut alguna vegada: separar-la en dos de manera perfecta fent servir només les mans.

Que ni tan sols ells ho hagin aconseguit és, suposem, un consol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa