MonPlaneta
Unes empremtes de fa 200.000 anys podrien ser l’obra d’art més antiga del món
  • CA

El descobriment al Tibet d’unes empremtes de mans i peus, que es calcula que tenen uns 200.000 anys d’antiguitat, podrien ser la mostra de comportament artístic més antiga d’entre totes les espècies humanes, segons afirma un equip de geòlegs i arqueòlegs en un article publicat a la revista ‘Science Bulletin’. Fetes per dos nens, aquestes empremtes podrien ser més de 100.000 anys anteriors a les pintures rupestres més antigues que s’han trobat fins ara, però entre els experts s’ha encès un debat per si hi havia intencionalitat en les emprentes –encara que fos jugant– i, per tant, si poden ser considerades art o no.

D’una banda, la disposició en què es troben les empremtes no respon a cap explicació lògica, ja fos que les haguessin deixat en passar caminant o que haguessin estat fruit d’una caiguda. Així, fa tota la sensació, i en això els cientifics coincideixen, que es van fer expressament. Les empremtes estan gravades en una pedra calcària tova anomenada travertí. L’indret on han estat trobades, a prop de Quesang, al nord-oest de Lhasa, és una font termal que encara es fa servir en un balneari, i aquesta roca calcària va ser-hi dipositada fa uns 200.000 anys.

Segons alguns experts, aquestes empremtes podrien ser la primera obra d'art de la història | Universitat Cornell
Segons alguns experts, aquestes empremtes podrien ser la primera obra d’art de la història | Universitat Cornell

Segons les anàlisis de la mida de les empremtes, els responsables d’aquesta possible primera obra d’art van ser dos infants, un d’uns 7 anys i un altre que en tenia aproximadament 12. Pel que fa a l’espècie a què pertanyien, tot i que les empremtes deixen clar que eren gel gènere Homo, se sospita que no devien ser Homo sapiens, com nosaltres, sinó probablement neandertals o denissovans, parents propers extingits fa temps. De fet, algunes anàlisis genètiques recents indiquen que els homes de Deníssova, anomenats així per la cova de Sibèria on se’n van trobar les primeres restes, van viure a l’altiplà del Tibet durant molt de temps, tot i que aquestes empremtes són les més antigues que s’hi han trobat del gènere Homo i unes de les més antigues del món pel que fa a les de mans.

Així doncs, i fins que els científics es posin d’acord, el misteri sobre quan es va originar l’art en les espècies humanes continuarà, però amb un contendent amb molta més antiguitat que els altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa