MonPlaneta
Els pterosaures acabats de néixer ja podien volar

Els pterosaures podrien haver estat capaços de volar tot just sortits de l’ou, per bé que d’una manera diferent als adults. Així ho aventura un estudi publicat a la revista ‘Scientific Reports’ que estudia aquests rèptils voladors que van viure entre fa 228 i fa 65 milions d’anys. Com que les restes d’exemplars joves són molt rares, fins ara no s’havia pogut esbrinar exactament quan començaven a volar.

Els investigadors van comprovar que els húmers dels acabats de néixer eren més forts que els de molts adults, cosa que indica que eren suficients per permetre’ls alçar el vol. Van desenvolupar un model de les seves habilitats de vol a partir de les restes de dues espècies de pterosaure i les van comparar amb la dels adults. Així, tot i que només es tenen fòssils d’embrions i cries de pterosaures des de 2004, s’ha pogut avançar molt en la comprensió de les primeres etapes de la seva vida. Fins ara, però, no se sabia si podien volar des del principi o si, com passa amb els ocells o els ratpenats, ho aconsegueixen després d’haver crescut una mica. Amb una amplada de punta a punta de les ales de només 25 centímetres, els pterosaures ja podien alçar el vol batent les ales, tot i que d’una manera diferent als seus pares per la mida iel pes que els separava.

Si bé tenien ales llargues i primes, eren més curtes i més amples que les dels adults, cosa que els feia menys aptes per als vols de llarga distància però en canvi també molt més àgils, probablement per escapar dels depredadors i també per caçar preses més petites i més àgils, a més de volar entre la vegetació. Això, a més, els podria haver donat una independència inesperada dels seus pares des de molt i molt petits, obrint alguns dubtes sobre la seva socialització i el seu creixement.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa