MonPlaneta
El descobriment de l’Home Drac, una nova espècie d’humà, sorprèn la comunitat científica
  • CA

Un equip de científics de diversos països ha fet públic el descobriment d’un crani que afirmen que pertanyia a una nova espècie d’humà, que han batejat com a Homo longi (Home Drac) i que podria ser el nostre parent evolutiu més proper, fins i tot més que els homes de Neandertal. Segons han publicat els responsables del descobriment en un article a la revista ‘The Innovation’, aquest exemplar d’Home Drac, que va viure a l’est d’Àsia fa uns 146.000 anys, va ser descobert al nord-est de la Xina el 1933 però no havia estat analitzat en prou detall fins ara. En fer-ho, però, els científics es van adonar de la seva enorme importància històrica: és una branca del desenvolupament humà diferent de la nostra i que es va desenvolupar durant centenars de milers d’anys fins que, finalment, es va extingir. Precisament per això, i pel fet que és més propera a nosaltres que no pas als neandertals, podria fer que la història de l’evolució s’hagués de reescriure.

Justament, si els neandertals són considerats els nostres cosins, els homes drac podrien ser els nostres germans desapareguts. Tenien conques oculars molt grans, gairebé quadrades, arcs superciliars gruixuts, boques amples i dents molt grans, a més d’un cervell que, si més no en mida, era pràcticament com el nostre. Així, des del nostre punt de vista, té una barreja molt curiosa de trets primitius i moderns que el separa de totes les altres espècies humanes. Sobre la seva vida, però, no en podem saber gaire res, perquè no es coneix el context arqueològic en què va ser trobat el crani: el descobriment es va fer per casualitat durant l’ocupació japonesa de la Xina i l’obrer que el va trobar va amagar-lo a casa seva fins la seva mort, moment en què la seva família va recuperar-lo i el va entregar als científics.

Reproducció artística del possible aspecte de l'Home Drac | Kai Geng
Reproducció artística del possible aspecte de l’Home Drac | Kai Geng

Aquesta troballa se suma a altres fetes els darrers anys a la zona i que han aixecat molta polseguera entre els científics, que debaten si les restes són d’Homo sapiens primitius, de neandertals, d’homes de Deníssova o d’una espècie desconeguda fins ara. Aquest descobriment, justament, arriba molt poc després que, a Israel, s’hagi trobat un possible avantpassat dels neandertals, una altra peça en el trencaclosques de l’evolució dels humans moderns. Tant si és una espècie de ple dret com el primer exemple complet d’un denissovà, el que és clar és que l’Home Drac suposa un descobriment molt important per a la nostra comprensió dels orígens de la nostra espècie i dels humans amb qui vam compartir el planeta i que no van sobreviure fins als nostres dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa