MonPlaneta
Desenterren una vara de mag amb forma de serp de 4.400 anys
  • CA

Un equip d’arqueòlegs que treballen en un jaciment del Neolític a Järvensuo (Finlàndia) han descobert una vara de mag amb forma de serp de 4.400 anys d’antiguitat i que, segons es pensa, devia ser emprat per un xaman de l’antiguitat per als seus rituals. Segons expliquen en un article publicat a la revista ‘Antiquity’, la vara, de poc més de mig metre de llargada i uns 2,5 centímetres d’amplada, es va tallar a partir d’una sola peça de fusta i representa el que sembla una serp amb la boca oberta. A més de la sorpresa de trobar un artefacte així, cosa que no havia passat mai a Finlàndia, també destaca el perfecte estat de conservació de la peça, tenint en compte que duia més de 40 segles enterrada.

Un altre tret distintiu de la vara és la cura amb què s’ha representat el cap de la serp i la seva boca oberta. Els experts suposen que l’objecte es feia servir en rituals màgics, per comunicar-se amb els esperits amb finalitats que poden anar de la medicina a la bona sort o l’èxit en la guerra. Es creu que, a finals de l’Edat de Pedra, els habitants de tot el nord d’Europa tenien aquestes creences animistes, que postulen que totes les coses que existeixen tenen esperit o ànima, una creença que encara es manté en algunes zones aïllades de les regions més septentrionals d’Euràsia. De fet, algunes pintures trobades a Finlàndia i al nord de Rússia representen figures humanes amb serps a les mans, una referència directa a la vara trobada i als seus més que probables usuaris.

La vara de mag trobada a Finlàndia | Antiquity

Pel que fa a la serp, sembla un escurçó o una serp de collaret a mig moviment. La seva conservació es deu a que va quedar en uns aiguamolls i els sediments van cobrir la vara que, així, no es va podrir i s’ha conservat durant milers d’anys. Järvensuo, de fet, a l’Edat de Pedra es trobava a la riba d’un llac poc profund que ha permès recuperar moltíssims objectes que, en qualsevol altre lloc, haurien desaparegut per sempre. A mesura que l’augment de la temperatura de la Terra va assecant aquestes zones, però, la destrucció de restes arqueològiques pot ser inevitable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa